Borba građana Novog Sada protiv svemoćnog NIS-a: „Parkić nije na prodaju!“

“Parkić nije na prodaju” – da li građanima treba veća benzinska pumpa?

U Novom Sadu, 08. maja 2017. godine, održan je protest pod nazivom ,,Sačuvajmo parkić u Futoškoj“, u parku na uglu Futoške i ulice Braće Ribnikar, zbog planiranog prošrenja benzinske pumpe na ovu zelenu površinu.

Naime, Uprava za građevinsko zemljište i investicije raspisala je javni konkurs za prodaju ovog dela zemljišta, kako bi se na njenom mestu proširila benzinska pumpa ,,NIS’’, koja se trenutno nalazi pored parka.

Samoorganizovana inicijativa građana koji ne žele da se ovaj parkić uništi okupila je oko dvesto ljudi nezadovoljnih odlukom koja grad osiromašuje za još jednu zelenu površinu.

Prema rečima ekologa Saše Rajkova, značaj ne samo ovog parka, već generalno zelenih površina u jednom gradu jeste taj da drveće i zelenilo u odnosu na betonske konstrukcije i asfalt, snižavaju temperaturu pogotovo u najtoplijim periodima godine.

– Zelene površine imaju jako važnu funkciju u smislu mikroklime, dakle, temperatura je u zelenim zonama grada za 3-5 stepeni niža nego u najurbanizovanijim delovima grada. – kaže on, i objašnjava  da je razlog zbog kog neće svi građani odmah da izađu naulice, kada se zelenilo uništava je taj, da osnovna funkcija zelenila jednog grada nema direktnih opipljivih posledica na građane.

Rajkov kaže da je ovaj park po planu izgradnje bio namenjen za istrčavanje pasa i smatra da je kontradiktorna odluka Gradske uprave da se na takvom mestu sada gradi benzinska pumpa.

Ukoliko zaista dođe do uništavanja parka, postoje primerci stabala koji će ostati netaknuti i koje je već obeležilo Javno preduzeće ,,Gradsko zelenilo“, uprkos tome, ona će biti okružena asfaltom.

Pokrenuta je i peticija kojom bi se onemogućilo betoniranje ovog parka, a potpisalisu je okupljeni građani. Oni ističu da se uništava sve više parkova, te da je leti užasno vruće i neprijatno zbog rastuće količine izduvnih gasova.

– Parkovi stvaraju vazduh koji dišemo, dok se od ovoga što pumpa podrazumeva, gušimo – primetio je jedan od okupljenih naprotestu.

Građani su svesni i važnosti ovih starih stabala i travnatih površina za decu, životinje i sve građane Novog Sada, ali i toga da je postojeća benziska pumpa dovoljna za potrebe vozača.

Licitacija za ovu javnu površinu će se održati 10. maja u 12 časova u zgradi Uprave za građevinsko zemljište i investicije, a pola sata pre početka licitacije najavaljen je još jedan protest protiv uništavnja ovog parka.

Video prilog sa protesta pogledajte OVDE

Autori: Ena Entina Gucunski i Nina Kemera

Izvor: Vojvođanska zelena inicijativa

Ostavite odgovor