Dejan Šulkić položio venac na spomenik Jasmini Jovanović: PETOG OKTOBRA ODBRANjENA IZBORNA VOLjA GRAĐANA

IZJAVA NARODNOG POSLANIKA I POTPREDSEDNIKA DSS-A DEJANA ŠULKIĆA PRILIKOM POLAGANjA VENCA NA SPOMENIK JASMINI JOVANOVIĆ

PETOG OKTOBRA ODBRANjENA IZBORNA VOLjA GRAĐANA

Jasmina Jovanović iz Miloševca u Velikoj Plani bila je jedna od stotine hiljada građana Srbije koji su se 5.oktobra 2000.godine obreli u srpskoj prestonici.

Jasmina je stradala nesrećnim slučajem i nije žrtva neposredne represije, ali je simbol petooktobarskih protesta jer Jasmina se nije zatekla u Beogradu slučajno tog za nju zlokobnog 5. oktobra. I nju je kao i sve ostale godinama pritiskala briga za sopstvenu perspektivu i sudbinu države u celini.

Peti oktobar 2000. godine neposredna je posledica nepriznavanja pobede Vojislava Koštunice u prvom krugu predsedničkih izbora 24. septembra 2000. godine kada je pobedio Slobodana Miloševića. Da je vlast tada priznala izborne rezultate do protesta ne bi ni došlo i to je ključna činjenica koja se sada zanemaruje. Peti oktobar, u tom smislu, je bio neizbežan i neophodan kako bi se zaštitila izborna volja građana iskazana na izborima 24.septembra.

Odbrana izborne volje građana koja je kulminirala 5. oktobra 2000. godine pokušava se iskompromitovati, omalovažiti i obesmisliti kroz osporavanje postpetooktobarskih vlasti i posledica njihovih vladavina.

Sigurno je da se mnogo toga može zameriti i da su mnoga očekivanja velikog broja građana izneverena, ali najglasniji kritičari su nosioci aktuelne vlasti koji su pre petog oktobra takođe bili vlast i koji su doprineli da se on i dogodi.

Tu prvenstveno mislim na reciklirane kadrove JUL-a koji od nedavno zauzimaju visoke državne funkcije i istovremeno visoke pozicije na listama najbogatijih u Srbiji. Da ironija bude veća, oni su u mnogo čemu nadmašili i najozloglašenije vlasti posle petog oktobra u kontinuiranom vođenju bezalternativne EU politike, maćehinskom odnosu prema domaćoj privredi i nepoštenom vršenju vlasti.

Informativna služba DSS Beograd,

05. oktobar 2017. godine

Оставите одговор