Dve godine od pada helikoptera! JEDINA PRESUDA DO SADA – UKINUTA

Danas se navršava dve godine od kako se srušio helikopter Vojske Srbije, kada je poginulo sedam osoba. Tužilaštvo se 15 meseci posle nesreće izjasnilo da niko nije odgovoran i da istrage neće biti, a Viši vojni sud je ukinuo disciplinsku presudu generalima Ranku Živaku i Predragu Bandiću.

Poginuli u helikopterskoj nesreći
Foto: NSPM

Jedina presuda zbog pada helikoptera, koji se srušio 13. marta 2015. godine u blizini beogradskog aerodroma, doneta je sedam meseci kasnije – 23. oktobra. Vojni disciplinski sud doneo je presude protiv dvojice generala za disciplinske prestupe tako što im je zabranjeno napredovanje.

„General major Ranko Živak oglašen je krivim zbog disciplinskog prepusta propuštanja radnje na koju je lice u službi ovlašćeno radi sprečavanja nezakonitosti ili štete. Za isti presutp oglašen je krivim i brigadni general Predrag Bandić, kao i za prekoračenje službenog ovlašćenja“.

Međutim, Viši vojni sud je 2016. godine ukinuo ovu presudu i postupak vratio na početak. Živak i Bandić u drugostepenom postupku ukazali su na niz propusta u istrazi, kao i na misteriozan nestanak pojedinih dokaza, pre svega audio-zapisa i transkripata razgovora posade i njihovih pretpostavljenih.

Nekoliko dana pre objavljivanja ove odluke Višeg vojnog suda, Više javno tužilaštvo izjasnilo se da niko nije odgovoran za pad helikoptera i da istraga neće biti pokrenuta. Tako je posle 15 meseci stavljena tačka na slučaj helikopter, a pored krivične izostala je i politička odgovornost.

Ministar odbrane Bratislav Gašić smenjen je, ali ne zbog pada helikoptera već zbog seksističke poruke novinarki B92.Zlatibor Lončar je nastavio da bude ministar zdravlja, a istu funkciju dobio je i posle parlamentarnih izbora u aprilu 2016. godine.

Pre dve godine, u padu helikoptera Mi-17 na oko kilometar od beogradskog aerodroma, poginuli su piloti major Omer Mehić i kapetan Milovan Đukarić, mehaničari zastavnici Nebojša Drajić i Ivan Miladinović, lekar novopazarske bolnice Dževad Ljajić i njegov kolega anestetičar Miroslav Veselinović, kao i petodnevna beba iz movopazarske porodice Ademović.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je porodicama tragično nastradalih pilota uručio posthumna odlikovanja.

Izvor: N1

Ostavite odgovor