KULTURA

Žiri Sterijinog pozorja kao „kolektivni Vučić“ – Kokan Mladenović

Reditelj Kokan Mladenović rekao je da je odluka žirija Sterijinog pozorja da ne dodeli nagradu nijednoj od prikazanih takmičarskih predstava „duboko Vučićevska odluka“ koja pokazuje kolektivnu psihozu totalitarizma.

Foto: Screenshot/ Youtube, N1

 „Ova odluka pokazuje kako izgleda kad ukinete demokratiju u jednoj zemlji, kad se nametne obrazac ‘ja radim, ja razmišljam, ja se žrtvujem, ja mislim da treba bolje, jer vi ne radite dovoljno’. Ovde je neki žiri postupio kao kolektivni Aleksandar Vučić, govoreći ‘mi smo jedini koji to možemo da kažemo’, samoproglasili su se bogovima sa Olimpa – pokazaćemo vam da to što radite ne valje i samim tim ćemo vas ukinuti“, kazao je Mladenović gostujući u Novom danu.

Žiri 62. Sterijinog pozorja doneo je prošle nedelje odluku da nijednu predstavu ne proglasi najboljom i da se jedna Sterijina nagrada dodeli svim učesnicima, a Specijalna Sterijina nagrada dodeli festivalskoj publici. Glumac Miki Manojlović koji je član žirija rekao je da to telo “nije želelo da podrži negovanje postojećeg stanja koje iz dana u dan daje sve tanje rezultate i da je ono bio njihov SOS signal”.

Mladenović ocenjuje da loše stanje u kulturi nije počelo pre deset dana, početkom pozorja, kao i da se to se na to ne ukazuje ponižavanjem svih kolega koje su učestvovale na pozorju, i podsetio da su među u;esnicima bili brojni ugledni glumci, pisci, reditelji.

Obrazac „biti poslušan, a ne stručan“ primenjuje se i na kulturu.

NASTAVITE SA ČITANJEM I POGLEDAJTE VIDEO PRILOG OVDE

Izvor: N1

loading...

Ostavite komentar