U Vrbasu obeležen svetski Dan životne sredine

POMISLIMO GLASNO NA ŽIVOTNI AMBIJENT

Volonteri Ekološkog pokreta Vrbasa obeležili su svetski Dan zaštite životne sredine, anketiranjem građana u centru Vrbasa. Većina volontera na današnjoj akciji su naši gimnazijalci iz upravo završene eko školice i manjim delom učenici srednje medicinske škole „Kozma i Damjan“.

Volonteri su delili promotivni materijal, razgovarali sa građanima i ispitivali njihovo mišljenje o lokalnim ekološkim problemima, te njihovu zainteresovanost za davanjem ličnog oprinosa i postojanje svesti o potrebi aktivnog učešća u životu zajednice.

Od sedamdesetak ispitanika, desetak se obraćalo Opštini ili nekoj opštinskoj inspekciji za razne komunalne i poneki ekološki problem, poput izbacivanja raznog otpada, sumnjive seče drveća, čupanja cveća, dima iz Vital-a, „mina od kučića“, pljuvanja po ulici … Većina je ipak prolazila pored tih i sličnih problema, samo se mršteći, bez ideje i volje da se nekom obrati za pomoć i intervenciju!

Građani uglavnom vide kanal kao najveći ekološki problem u gradu, potom pijaću vodu, zagađenje vazduha dimom (posebno iz Vital-a), pa polen ambrozije, odlaganje smeća i otpadne vode. Prvi i poslednji ocenjeni problem su kanal i otpadne vode, što nam ukazuje na površnost razmišljanja ljudi u našoj maloj zamci razdvajanja istog problema.

Svakako nemamo reprezentativan uzorak da bi smo dali neko generalno mišljenje o bezvoljnosti i apatiji Vrbašana, ali nam ovo nije prva anketa, koja ipak to raspoloženje potvrđuje. Kako god, mislimo da smo po lepom danu, uz mlade volontere, muziku i zdrave gricke, popravili mnogima raspoloženje, što je valjda dovoljno, do sutra, kada je novi dan i novi izazovi!

Današnja akcija deo je Projekta „Osnaživanje odgovornosti i obaveza za bolju životnu sredinu“, koji se realizuje uz podršku programa CSOnnect, koji sprovodi Regionalni centar za životnu sredinu (REC). Program finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA). Aktivnost je podržana i od kompanije Sunoko.

Izvor: Ekološki pokret Vrbasa

Ostavite odgovor