Minimalna cena rada 143 dinara! Od sledeće godine imaćete svakog jutra za burek! Malo li je?

Socijalno ekonomski savet dogovorio je danas povećanje minimalne cene rada sa 130 na 143 dinara po satu, koja će važiti od sledeće godine, izjavio je Tanjugu predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković

Ilustracija, Foto: Jutarnji GLASnik, Printscreen/ agencije

Atanacković je precizirao da je to odluka Saveta, a da će predlog biti upućen Vladi Srbije.

SES je prihvatio predlog ministra finansija Dušana Vujovića, koji je objasnio da postoji prostor u budžetu da se minimalac poveća za deset odsto.

Kako kaže Atanacković, od ministra Vujovića su dobili obećanje da sa druge strane neće biti novih opterećenja za privredu.

Socijalno ekonomski savet Republike Srbije čine predstavnici vlade, reprezentativnih sindikata i poslodavaca.

Rok za utvrđivanje minimalne cene rada za nerednu godinu bio je 15. septemabar, a ova cena će važiti od 1. januara.

Minimalna cena rada po satu je od početka ove godine povećana sa 121 dinar na 130 dinara.

Minimalnu mesečnu zaradu od 22.880 dinara u Srbiji prima oko 350.000 radnika.

U prethodnih pet godina je minimalac povećan za 15 dinara.

Prema detaljnoj analizi i proračunu ekonomskog analitičara Jutarnjeg GLASnika, Sisoja Pušića, inače pekara po struci, od sledeće godine, svaki zapošljeni radnik, koji je na minimalcu, imaće u dane kada radi, dodatnih 104,00 dinara za osam sati rada, što mu znatno poboljšava životni standard, te može sebi priuštiti 1/4 ili 200gr. bureka. Za jogurt će ipak morati da sačeka 2019. godinu.

U dane vikenda, pošto ne radi, a već se dovoljno najeo masne hrane, preporučuje mu se preskakanje doručka, što mu sigurno neće teško pasti, jer je dugogodišnjom borbom za njegovo dobro raznih sindikalnih bandita, tajkunskih razbojnika i svakojakih političkih vucibatina, uspeo da stekne prirodni imunitet na bolest koja se zove GLAD.

Jutarnji GLASnik/ M. A. M.

Оставите одговор