Odričeš se prava na štrajk, dobijaš trogodišnji kolektivni ugovor! Ustav? Zakon? Moral? Uriniranje po sirotinji Srbije

Radnici kragujevačkog Fijata prema sporazumu sa rukovodstvom te italijanske fabrike automobila dobili su novi kolektivni ugovor na tri godine, koji podrazumeva povišicu u skladu sa zvaničnom stopom inflacije, ali i odustajanje od bio kakvih štrajkova u tom periodu.

„U skladu sa dogovorom, predstavnici sindikata prihvtili su da se uzdržavaju od bilo kakvih štrajkova tokom celog perioda trajanja novog kolektivnog ugovora“, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Predstavnci sindikata i rukovodstva Fijata potpisaće sutra u Vladi Srbije, u prisustvu premijerke Ane Brnabić i ministra privrede Gorana Kneževića, sporazum koji podrazumeva i isplatu bonusa i naknade za prevoz ali i osnivanje Komisije za tehnička merenja.

Komisiju za tehnička merenja činiće članovi sindikata i članovi FCA Srbija, kao i tehnički stručnjaci iz sedišta kompanije. Komisija će početi da radi u septembru 2017. godine.

„Svake godine u februaru, plate zaposlenih usklađivaće se sa projektovanom inflacijom, koju objavljuje NBS, a za 2018. godinu, plate će biti povećne za 4,5 odsto. Za 2017. godinu povećanje će biti 2,2 odsto od avgusta (kako bi se izjednačilo sa godišnjom projektovnom inflacijom)“, navodi se u saopštenju.

Dogovor rukovodstva Fijata i sindikata obezbediće nastavak proizvodnje modela Fijat 500L u Srbiji, kao i nastavak dijaloga poslovodstva i sindikata. Dogovor podrazumeva i isplatu polovine novogodišnjeg bonusa u avgustu, dok će druga polovina bonusa biti isplaćena u decembru.

„Dogovoreno je da se naknada za noćni prevoz duplira. Naknada će biti duplirana u slučajevima kada zaposleni moraju da dođu ranije ili da ostanu duže na poslu od redovnog vremena saobraćanja javnog prevoza“.

Razgovori o mogućem uvođenju bonusa efikasnosti, sličnog onom koji se već primenjuje u drugim državama kao što su Italija i Poljska, počeće  2018. godine.

Vlada Srbije smatra da je postignuti dogovor odličan pokazatelj da je Srbija dobro mesto i za domaće i za strane investitore, što doprinosi daljem ekonomskom rastu i razvoju zemlje“.

Postignut dogovor predstavlja pobedu dijaloga u kome se došlo do dogovora prihvatljivog za sve, ocenjeno je u saopštenju uz konstataciju da su pregovori sindikata i Fijata koji su počeli 19. jula, uz posredstvo premijerke Ane Brnabić i Vlade Srbije, uspešno završeni.

Radnici Fijat Krajsler automobili Srbija počeli su štrajk 27. juna zahtevajući povišicu sa 38.000 na 50.000, isplatu bonusa, optimizaciju radnih mesta i naknadu za prevoz.

Foto: Pixabay

Izvor: Beta

Ostavite odgovor