OTKAZI ZA 1500 RUDARA Dogovoreno sa MMF-om, čeka se da prođu izbori

Kako pišu Novosti zatvaranje rudnika “Vrška čuka” i “Bogovina” počeće sredinom ove godine, dok će proces stavljanja “katanca” na ostala dva, “Jasenovac” i “Ibarski rudnici”, početi do kraja godine. Dogovorom sa MMF, akcioni plan za zatvaranje jama treba da bude gotov do kraja ovog meseca. Ipak, prevashodno zbog predsedničkih izbora, dogovori sa zaposlenima biće potpisani u maju, da bi prva od tri faze zatvaranja počela do 1. jula.

– Proces zatvaranja rudnika ne može da se odvije u jednom danu već će trajati tri godine – kaže v. d. direktora Resavice Dželatović za Novosti. – Zbog stavljanja ključa na četiri rudnika, višak bi mogao da bude između 1.200 i 1.500 radnika, kojima će biti ponuđene otpremnine. Prošle godine im je država nudila oko 200 evra po godini staža, ali su rudari to odbili. Tačno je da se sada razmišlja o cifri do 400 evra, kojom mislim da bi radnici mogli da budu zadovoljni.

Na vest o duplom povećanju otpremnine u odnosu na prošlu godinu, sindikalci iz “Resavice” kažu da nisu sigurni ni da je to dovoljno.

– Tek ćemo pregovarati o uslovima odlaska radnika – kaže Nebojša Milenković, predsednik sindikata “Resavice”. – Pitanje je da li će se deliti klasične otpremnine ili će se napraviti program stimulativnog odlaska u prevremenu penziju, po uzoru na onaj koji su dobili radnici EPS.

Ipak, zbog predsedničkih izbora, dogovori sa zaposlenima biće potpisani u maju, da bi prva od tri faze zatvaranja počela do 1. jula.

Foto: rudnicikulture.com, Izvor: Novosti

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *