Tiranija EPS-a: Isključuju se stari i bolesni koje zakon štiti

Da li EPS zloupotrebljava takozvanu neovlašćenu potrošnju na štetu građana (2)

Isključuju se stari i bolesni koje zakon štiti

Foto: Ilustracija, Jutarnji GLASnik, Printscreen/ agencije

Od početka prošle godine EPS distribucija je samo u Nišu isključila najmanje 2.500 porodica po osnovu neovlašćene potrošnje, koju je ovo javno preduzeće često konstatovalo bez prisustva potrošača, neophodnih dokaza i dokumenta o isključenju.

Piše: Zorica Miladinović

Pojedini potrošači izražavaju sumnju da su plombu na njihovim brojilima oštetili ili uklonili upravo radnici elektrodistribucije, pošto su, kako kažu, pre ekipa koje su „utvrdile“ takvu nepravilnost dolazile ekipe koje su „proveravale“ brojilo.

U Udruženju za zaštitu potrošača Forum, kojem se obratio ovoliki broj vlasnika objekata isključenih po osnovu neovlašćene potrošnje, upozoravaju da EPS distribucija ostavlja bez struje i porodice sa bebama, starima i bolesnima, što Zakon o zaštiti potrošača zabranjuje. Ona, takođe, ignoriše potrošačke zahteve za privremeno uključenje struje i prigovore o visini dugovanja „mesecima ili u nedogled“, iako je dužna da na njih odgovori u roku od nekoliko dana. „Često“ odbacuje zahteve za privremeno uključenje kao nepotpune, tražeći od potrošača „dokumentaciju koja nije obavezna po zakonu“. I sudovi „u većini slučajeva“ odbijaju predloge isključenih potrošača za određivanje privremene mere, odnosno uključenje struje do okončanja sudskog spora.

U EPS distribuciji negiraju sve optužbe o nezakonitom postupanju u vezi sa neovlašćenom potrošnjom. Isključenja po tom osnovu nisu masovna, kako bi se moglo zaključiti, pošto je od početka godine u celoj Srbiji isključeno 2357 objekata čiji su vlasnici fizička lica, kažu.

Distribucije ignorišu zahteve građana

– Kako niška Elektrodistribucija mesecima nije odgovarala na moje zahteve za privremeno uključenje, što je takozvano „ćutanje uprave“, Agencija za energetiku je intervenisala pet puta. ED je konačno donela zaključak kojim odbija zahtev kao nepotpun jer nisam priložio listu nepokretnosti iz katastra, što je inače nemoguće jer zgrada nije uknjižena. Agencija je u januaru ove godine poništila i taj zaključak, naloživši ED da donese novi, u roku od 15 dana. Još čekamo na taj zaključak. Umesto da poštuje zakon, ED je protiv mene podnela krivičnu prijavu zbog navodne krađe struje. Kafkijansko divljaštvo… – kaže Radule Todorović.

Na slično ignorisanje od strane niške ED naišli su i naši sagovornici Petar Perić – koji odgovor ED na zahtev za privremeno uključenje čeka od februara 2016, i Goran Đorđević – čiji je zahtev ED odbila kao nepotpun „jer uz njega nije priložio zahtev za legalizaciju“. Ivan Ferlež tvrdi da je u niškoj ED pokušao i usmeno da traži privremeno priključenje, kako bi sahranio oca, ali da ga je „obezbeđenje izbacilo“.

– Stariji sam čovek i težak dijabetičar. Ne vidim, ne čujem, isečen mi je prst zbog gangrene. Srčani sam bolesnik, sa bajpasom. Nemam gde da čuvam insulin na ovim vrućinama. Nemam gde ni da se okupam. Ne radim nigde, sa mnom živi ćerka, inače nezaposlena i samohrana majka. A Elektrodistribucija četiri meseca ne nalazi za shodno bar da odgovori na moj zahtev za privremeno uključenje – kaže Stjepan Folić.

Neki od isključenih potrošača kažu da su pokrenuli vanparnične sudske postupke u kojima zahtevaju donošenje privremene mere, odnosno uključenje struje dok traje spor ili parnične postupke u kojima traže da EPS distribucija izvrši ugovornu uslugu, odnosno isporuči struju. Epilog je, kažu, najčešće je bio na njihovu štetu.

– Ja nisam ni pokrenula sudski postupak, nema svrhe, sud je na strani EPS-a, a i nemam para – drugačijeg je mišljenja Ivanka Milovanović, koja, kaže, „živi od socijale, čišćenja stanova i berbi višanja“.

Traže nepotrebnu dokumentaciju

Pravni savetnik Udruženja potrošača Forum Profir Živković upozorava da član 86. Zakona o zaštiti potrošača zabranjuje da se građanima isključi struja „ako u domaćinstvu živi ugroženi potrošač zbog uzrasta, posebnih potreba ili bolesti“. Isti član zabranjuje isključenje struje onima koji izmiruju tekuću potrošnju, a osporili su postojanje ili visinu duga za struju ili iznos obračunate neovlašćene potrošnje, sve dok traje sudski postupak.

– Uprkos svemu tome, sudovi odbijaju skoro 70 odsto predloga za određivanje privremene mere, odnosno privremeno priključenje struje dok traje sudski postupak. U skoro identičnim slučajevima jedan potrošač dobije, a drugi ne dobije privremenu meru. Sve zavisi od integriteta sudije – kaže on.

Živković ocenjuje da EPS distribucija krši i Uredbu o isporuci električne energije, u kojoj se navodi da je za ponovno priključenje struje potreban samo dokaz o vlasništvu, odnosno korišćenju isključenog objekta. Distribucije, međutim, traže da se uz zahtev za privremeno uključenje prilože i građevinske i upotrebne dozvole, izvodi iz katastra nepokretnosti ili rešenja o legalizaciji, koji su neophodni samo kada je reč o novom objektu koji se prvi put priključuje na mrežu.

Ceo tekst pročitajte OVDE, a serijal tekstova o mogućim zloupotrebama EPS-a na štetu građana, čitajte na portalu lista Danas  OVDE i OVDE

Izvor: Danas

Оставите одговор