Zakon o stanovanju još jedna pljačka? Ako upravnik plaća 10.000 evra godišnje za osiguranje, koliko vi morate da plaćate njega?

Kako pišu Novosti novi zakon o stanovanju i održavanju zgrada, zbog zastoja u donošenju podzakonskih akata i pravilnika, još je daleko od primene.

Da bi se formirale stambene zajednice (nekadašnje skupštine stanara), nephodan je izbor upravnika zgrade, i to obučenog. Za ovu obuku biće zadužena Privredna komora Srbije. Kako saznajemo, licenciranje budućih upravitelja neće biti obavljeno pre maja.

Budući upravnik zgrade može biti svaki pojedinac koje zadovoljava uslove (četvorogodišnju srednju školu), ali mora da prođe obuku.

Zbog organizacije obuke, kao i pripreme ispita, trenutno se analizira koliko će zainteresovane kandidate koštati put do licence i upis u Registar.

Kada dobije licencu, profesionalni upravnik je dužan da svake godine PKS dostavlja važeću polisu osiguranja. Prema zakonu, godišnja suma osiguranja iznosi najmanje 10.000 evra u dinarskoj protivrednosti.

E sad, ako tog budućeg upravnika samo osiguranje košta 10.000 evra na godišnjem nivou, njegova mesečna plata bi trebala da bude oko 1.000 evra, samo da bi pokrio taj trošak. I da pretpostavimo da mu ne treba za osnovne stvari, da ne jede, da ne pije, da živi od vazduha, uz plaćanje doprinosa, morao bi da ima minimalnu platu od oko 1.600 evra bruto, koju ćete mu vi plaćati, dragi stanari.

Pa srećno vam bilo sa ovakvim zakonima i sa onima koji ih donose!

Foto: regionalnevesti.net/ N1

Jutarnji GLASnik/ M. A. M.

Ostavite odgovor