Dogodilo se na današnji dan – 8. juna

Dogodilo se na današnji dan – 8. 6.

632. godine – U Medini je umro Abul Kasim Muhamed, osnivač islama, monoteističke religije zasnovane na “Kuranu”. Sproveo je političko i versko ujedinjenje Arapa i time stvorio osnovu za njihovu vojno-političku i kulturnu ekspanziju prema Istoku i prema Zapadu.

http://c8.alamy.com

1695. godine – Umro je holandski astronom, matematičar i teorijski fizičar Kristijan Hajgens. Otkrio je 1655. godine Saturnov prsten i jedan njegov satelit, objasnio način prostiranja svetlosti (Hajgensov princip) i konstruisao časovnik sa klatnom.

1809. godine – Umro je engleski političar i pisac Tomas Pejn, autor dela “Zdrav razum” i “Američka kriza” u kojima je podržao “Deklaraciju nezavisnosti” američkih kolonija.

1810. godine – Rođen je nemački kompozitor Robert Šuman, jedan od najznačajnijih i najuticajnijih predstavnika muzičkog romantizma. Najpoznatija dela: Koncert u a-molu za klavir i orkestar, koncerti za klavir, koncerti za violončelo, ciklusi solo pesama.

1869. godine – Rođen je američki arhitekta Frenk Lojd Rajt. Prvi je u SAD upotrebio armirani beton i industrijski građevinski materijal. Konstruisao je niz građevina, uključujući Gugenhajmov muzej u Njujorku i hotel “Imperijal” u Tokiju.

1871. godine – Austrougarski car Franc Jozef I objavio je odluku o ukidanju Vojne krajine koja je sprovedena 1873. godine. Krajina je predstavljala austrijski granični pojas prema Turskoj, nakon uspostavljanja dvojne Austro-Ugarske monarhije (1867), kada je uvedena opšta vojna obaveza, izgubila je vojni značaj.

1876. godine – Umrla je francuska književnica Žorž Sand, čije se mišljenje smatra pretečom feminizma. Autorka je sentimentalnih, socijalnih i seoskih romana i priča. Najpoznatija dela: “Indijana”, “Lelija”, “Đavolja bara”, “Majstori trubači”, “Povest mog života”. Ostavila je i obimnu prepisku i memoare.

1883. godine – Francuska je uspostavila potpunu kontrolu nad Tunisom, njenim protektoratom od 1881. godine. Tunis je stekao nezavisnost 1956. godine.

1916. godine – Rođen je engleski biohemičar Frensis Henri Kompton Krik, dobitik Nobelove nagrade za medicinu 1962. godine. Razjasnio je strukturu i oblik molekula dezoksiribonukleinskih kiselina i njihovu ulogu u prenošenju
naslednih osobina.

1921. godine – Rođen je indonežanski general i diktator Suharto. Uz pomoć vojske 1967. godine je postao premijer preuzevši ingerencije i šefa države Ahmeda Sukarna. Od 1968. do 1998. godine je bio predsednik Indonezije, kada je pod pritiskom studentskih demonstracija i nemira bio prinuđen da podnese ostavku.

1929. godine – Margaret Bondfild je postavljena za ministra rada, prva žena član vlade u britanskoj istoriji.

1940. godine – Nemačke krstarice “Šarnhorst” i “Gnajsenau” su u Drugom svetskom ratu potopile britanski nosač aviona “Glorijus” i razarače “Ardent” i “Akasta”. Poginulo je više od 1.500 ljudi.

1941. godine – Britanske snage i jedinice Slobodne Francuske su u Drugom svetskom ratu izvršile invaziju Sirije da bi sprečile osnivanje baza Sila osovine.

1942. godine – Japanske podmornice su u Drugom svetskom ratu bombardovale najveći australijski grad Sidnej.

1943. godine – Umro je srpski matematičar Mihajlo Petrović (Mika Alas), osnivač beogradske matematičke škole, profesor Univerziteta u Beogradu i član Srpske kraljevske akademije.

1946. godine – Umro je nemački pisac Gerhart Hauptman, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1912. godine. Najpoznatija dela: “Tkači”, “Pred zoru”, “Luda u Hristu Emanuel Kvint”, “Dabrovo krzno”, “Ifigenija u Delfima”.

1965. godine – Armija SAD u Južnom Vijetnamu je dobila ovlašćenje da preduzima ofanzivne operacije.

1986. godine – Uprkos optužbama da je kao nacistički oficir u Drugom svetskom ratu odgovoran za zločine u Jugoslaviji i Grckoj, bivši generalni sekretar UN Kurt Valdhajm izabran je za predsednika Austrije. Bojkotovao ga je gotovo ceo svet.

1993. godine – U svom pariskom stanu ubijen je Rene Buske, šef francuske policije za vreme nacističke okupacije zemlje u Drugom svetskom ratu.

1995. godine – Grupa američkih marinaca uspešno je okončala akciju spašavanja kapetana Skota O’Grejdija, čiji je avion F-16 šest dana ranije u severozapadnoj Bosni oborila vojska bosanskih Srba.

1998. godine – Umro je nigerijski general Sani Abača, a vlast je preuzeo general Abdulsalam Abubakar, deveti vojni šef države u istoriji Nigerije.

2001. godine – Briselski sud proglasio je krivim i zatražio doživotnu robiju za četiri osobe, među kojima dve opatice, zbog zločina počinjenih u Ruandi. Savet ministara Ruande saopštio je krajem 2000. da je u toj zemlji 1994. godine ubijeno više od milion ljudi.

2004. godine – Predsednik Kine Hu Đintao doputovao je u posetu Poljskoj. To je prva poseta nekog šefa kineske države Varšavi posle 55 godina.

2006. godine – Francuskinja Rafaela le Guvelo je prva osoba koja je prešla Indijski okean na dasci. Ona je provela 60 dana na specijalno dizajniranoj dasci, dugačkoj sedam metara.

2009. godine – Danci su se na referendumu izjasnili za promenu ustava koja će omogućiti da ženski naslednici krune imaju ista prava kao i muški naslednici za dolazak na tron.

2012. godine – Beogradski dnevni list Danas obeležio je 15 godina postojanja.

2012. godine – Generalna skupština UN izabrala je ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića za predsedavajućeg Generalne skupštine UN, na period od jedne godine.

Foto: Bizlife

Izvor: Edukacija

Ostavite odgovor