Julija Samoilova zabranjena u Ukrajini! Ukrajinci zabranila Rusima nastup na Evroviziji!

Domaćin ovogodišnjeg „Evrosonga“, Kijev, zabranio je nastup na takmičenju ruskoj predstavnici Juliji Samojlovoj (27) s pesmom „Flame is burning“. Kijev je zabranio nastup jer je pevala na Krimu.

Ukrajinska obaveštajna agencija objavila je da je sporno to što je Julija nastupala u Kerču na Krimu 2015, godinu posle ruske aneksije. Ukrajina je zabranila ulazak u zemlju svima koji su, po njihovom mišljenju, ilegalno boravili na tom poluostrvu.

Izuzetak nije ni ruska predstavnica, a Rusi su i pre zabrane najavljivali da će bojkotovati takmičenja.

Rusija je prošle godine oštro protestovala zbog pobede ukrajinske predstavnice Džamale. Ona je pobedila s pesmom „1944“ koja govori o Staljinovom proterivanju Tatara s Krima.
Foto: Screenshot/ Youtube, Julija Samoilova
Julija je od detinjstva vezana za invalidska kolica, a šira javnost upoznala ju je pre tri godine na otvaranju Paraolimpijskih igara u Sočiju, ali i u ruskom „Iks faktoru“, kada je pevala „Molitvu“ Marije Šerifović.

Zabrana i za Jermenku?

Ulazak u Ukrajinu bi mogao biti zabranjen i jermenskoj učesnici takmičenja „Evrovizija“ Arcvik Artunjan.  Arcvik Artunjan ranije posetila Krim, objavila je radio-stanica „Govorit Moskva“.

Služba bezbednosti Ukrajine će proveriti da li je jermenska pevačica posetila Krim. Kako je izjavio savetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Anton Geraščenko, ako je Artunjan bila na poluostrvu, o njoj će biti doneta posebna odluka, prenosi Gazeta.ru. Ranije je saopšteno da je Služba bezbednosti Ukrajine već pripremila dokument o zabrani ulaska u Ukrajinu ruskoj predstavnici na takmičenju Evrosong 2017. Juliji Samojlovoj.

Kako je prenela ukrajinska služba bezbednosti, Juliji će ulazak na teritoriju Ukrajine biti zabranjen na tri godine.

-Samoilova je prekršila ukrajinske zakone kada je nastupila 2015. na Krimu. Ona tada na poluostrvo nije kročila preko ukrajinske kopnene teritorije – stoji u obrazloženju ukrajinske službe bezbednosti.

Ukrajinici su ove nedelje uveli sankcije i srpskim poslanicima koji su boravili na Krimu povodom obeležavanja tri godine od pripajanja Rusiji. Pored srpskih poslanika, ulaz na teritoriju Ukrajine u narednih pet godina zabranjen je i Česima.

Izvor: Blic

Ostavite odgovor