EKSKLUZIVNO: Urađena relevantna i pouzdana istraživanja o rejtingu Ljubiše Preletačevića Belog

Kako piše Danas, na osnovu onoga što se neformalno može čuti u razgovorima sa istraživačima javnog mnjenja – podrška biračkog tela Ljubiši Preletačeviću Belom kreće se, prema njihovim procenama, od pet pa do 13 odsto. Međutim, imajući u vidu da je fenomen Preletačević sasvim novo iskustvo na političkoj sceni, procene istraživača su vrlo rezervisane.

Vladimir Pejić, iz agencije Faktor plus, ocenjuje za Danas da bi trebalo sačekati par dana, dok ne splasne euforija, koja se podigla u vezi sa kandidaturom Luke Maksimovića.

Prema njegovoj subjektivnoj oceni, Preletačević može da računa na pet do deset odsto glasova.

– Ne više. Teško da bi on mogao da osvoji više od kandidata Saše Jankovića i Vuka Jeremića, ali, opet kažem, teško je doneti neki precizan sud – napominje Pejić za Danas.

Sagovornik Danasa napominje da trenutna merenja javnog mnjenja pokazuju da na izbore sigurno izlazi oko 40 odsto birača, dok je 20 odsto neodlučnih. Zaključuje da će izlaznost 2. aprila biti od 50 do 55 odsto.

Isprovocirani nesposobnošću istraživača javnog njenja, a poznata su i dosadašnja njihova pogađanja izbornih rezultata ( koliko platiš, toliko procenta ti dam), redakcija Jutarnjeg glasnika se odlučila da sama uradi istraživanje.

Istraživanje se vršilo telefonskim putem i metodom od vrata do vrata.

Prema tim istraživanjima, predsednički kandidat Ljubiša Preletačević Beli ubedljivo pobeđuje u prvom krugu, sa 62,5% osvojenih glasova!

Telefonom je anketirano 5 čitalaca Jutarnjeg glasnika i od njih je 4 izjavilo da će svoj glas sigurno dati Ljubiši.

Peti anketirani građanin je uz spominjanje uže familije tražio da mu vratimo 20 evra, koje mu dugojemo od prošle godine, te smo bili prinuđeni da prekinemo vezu, tako da se on računa u još neopredeljene glasače.

Pošto nam je telefon u međuvremenu isključen zbog neplaćenog računa, anketa je nastavljena metodom od vrata do vrata.

Od tri anketirana potencijalna glasača, dvoje su sa sigurnošću potvrdili da svoj glas daju Ljubiši, dok je treći glasač, baka Dobrila sa šestog sprata, izjavila da će glasati za Bogoljuba Karića. Pošto joj je slušni aparat u kvaru, a nema para za popravku, nismo mogli da se dalje nadvikujemo s njom i objašnjavamo da Bogi nije kandidat na izborima.

Baka Dobrila šalje srdačne pozdrave Bogoljubu

U međuvremenu je naišao vlasnik lokala u kom se nalazi redakcija, majstor Zdravko,  s namerom da naplati kiriju za prethodna dva meseca, pa je anketa morala butu prekinuta.

S majstor Zdravkom smo nastavili razgovor u obližnjoj kafani, te smo posle trećeg vinjaka i prolongiranja plaćanja kirije, saznali da neće izaći na izbore.

Naime,  1. aprila je gost na nekoj svadbi, pa će biti pijan ko svinja, te mu ne pada na pamet da u nedelju izlazi iz kuće.

Da bi proverili tačnost naše ankete, na koju smo na kratko zaboravili, rezultate smo prezentovali i prisutnim gostima u kafani.

Neki su reagovali ovako:

Neki od gostiju pozdravljaju rezultate ankete

A neki i ovako:

Slučajni gost koji sumnja u naše rezultate

Tako da, poštovani čitaoci, sve je jasno. Pobednik budućih predsedničkih izbora je čika Ljubiša, a prema reprezentativnom uzorku moguća je zanemarljiva greška od 80-90%. 

Budućeg predsednika pozdravljamo pesmom „Dobro doš’o precedniče“:

 

 

Naslovna fotografija: Facebook/ Nebojsa De Luka, Jutarnji GLASnik/ M. A. M.

Ostavite odgovor