Sutra počinje peti Beogradski irski festival! Dan Svetog Patrika i u Beogradu

Peto izdanje Beogradskog irskog festivala počinje u ponedeljak i trajaće od 6. do 22. marta, a jedan od prvih događaja biće nastup zvezde svetske plesne scene i osnivača globalnog fenomena Riverdance, Džin Batler, 9. i 10. marta u Bitef teatru.

Džin će na prvom gostovanju u Srbiji predstaviti svoje najnovije delo, plesni peformans „Ovo je irski ples“, duet koji izvodi u saradnji sa čelistom i kompozitorom Nilom Martinom. Ovaj avangardni  performans u Beograd stiže nakon rasprodatih sala i odličnih kritika u Sjedinjenim Američkim Državama i irske turneje.

 Pre nastupa u Bitef teatru ona će 6. i 7. marta u DKC „Majdan“ održati radionice savremenog i irskog plesa

– Veoma smo uzbuđeni zbog ovogodišnjeg programa u okviru kojeg će Džin Batler i Dejvid Kefri prvi put posetiti Beograd. Imamo veliki broj događanja koja će se održati na mnogobrojnim lokacijama u Beogradu. Tokom festivala, 15 umetnika iz Irske dolazi da ulepša atmosferu u Beogradu i proslave Dan svetog Patrika – izjavio je Jas Kaminski, direktor Beogradskog Irskog Festivala.

Manifestacija je u svom program uvrstila i izložbu fotografija „Dark Lies The Island“ pisca i reditelja Konora Fergusona, kao i gastronomski događaj u kojem će kulinarski majstori iz Irske pripremati sprecijalitete za publiku.

Srpka prestonica će se i ove godine pridružiti svetskim metropolama koje obeležavaju irski nacionalni dan, te će nekoliko gradskih lokacija, uključujući Most na Adi, biti osvetljeno irsko-zelenim svetlom.

Poseban segment festivala biće „Irska filmska nedelja“ koja će predstaviti atraktivan izbor igranih i dokumentarnih filmova, čiji je fokus – muzika. Gost programa biče reditelj popularne serije „Birmingemska banda“ Dejvid Kefri, te će tim povodom gosti moći da pogledaju i njegov film „Pljačka za tvoju dušu“.

U okviru muzičkog programa publika će uživati i u večerima tradicionalne irske muzike i nastupu kantautora Dilana Taja.

Foto: s3.amazonaws.com, Izvor: Blic

Ostavite odgovor