Tropska oluja “Harvi” paralisala Hjuston, petoro mrtvih

Najmanje pet osoba je izgubilo život u tropskoj oluji “Harvi”, koja nastavlja da ogromnim količinama kiše zasipa jugoistočni Teksas. Zatvoreni aerodromi u Hjustonu. Kongresni centar “Džordž R. Braun” otvoren kao sklonište, prenosi AP.

Foto: Screenshot/ Twitter, CNN

“Tri osobe su se udavile u automobilima u Hjustonu, a još dve na drugim mestima”, naveo je gradonačelnik Hjustona Silvester Tarner.

Navodi da je više od hiljadu ljudi evakuisano dok se 40 osoba vodi kao nestalo.

Apelovao je na građane da ne koriste vozila, jer je poplavljena većina ulica i puteva u Hjustonu, koji je četvrti po veličini grad u SAD.

Naveo je da su hitne službe odgovorile na više od 2.000 poziva za spasavanje, nakon uragana Harvi koji je protutnjao tim delom Teksasa.

Istakao je da je naredio da se Kongresni centar “Džordž R. Braun” otvori kao sklonište, jer je prioritet da se pomogne onima kojima je život ugrožen, prenosi AP.

Međunarodni aerodrom “Džordž Buš” u Hjustonu i aerodrom “Vilijam Hobi” otkazali su sve komercijalne letove nakon što su poplavljeni pristupni putevi, čime je dodatno izolovao najveći grad u saveznoj američkoj državi Teksas, prenosi Tanjug.

Aerodrom, čvorište SAD za letove ka Meksiku, objavio je da otkazuje letove na svom sajtu zbog katastrofalnih poplava u oblasti Hjustona.

“Harvi” je obalu Teksasa pogodio u petak uveče kao uragan četvrte kategorije, najsnažniji u SAD posle više od decenije, izazivajući udare vetra do 209 kilometara na čas, ali mu je snaga juče oslabila do nivoa tropske oluje.

Tramp: Prioritet spasavanje života

Američki predsednik Donald Tramp je nadležnim ministarstvima i agencijama dao instrukcije da “ostanu u potpunosti angažovani i pozicionirani kako bi podržali njegov najveći prioritet – spasavanje života”, prenosi AP.

Tramp je istakao da će se tek za nekoliko dana osetiti posledice naleta uragana, s obzirom da se stanovnici Teksasa i Luizijane još oporavljaju od velikih poplava i oštećenja nastalih od udara vetra.

Izvor: RTS

 

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *