GRADOVI

Deponije tinjaju, vlast očekuje kišu da pomogne! Nek vas ne čudi ako čujete dodolske pesme iz gradske skupštine

Beograđani preplašeni zbog dima koji se danima širi iz Vinče, dok nadležni tvrde da opasnosti – nema. Koncentracija štetnih materija u proseku, gradske vlasti očekuju da kiša pomogne u gašenju

Foto: N. Živanović, agencije

GUSTI dim gušio je Beograđane proteklih noći i jutra u većini delova grada, pa je gotovo nemoguće provetriti prostorije i udahnuti vazduh. Strah građana koji su u sredu u panici obaveštavali našu redakciju o tome kako ne mogu da udahnu, utoliko je veći jer dim dolazi sa deponije u Vinči, gde već dvadeset dana gori nerazvrstan otpad iz dubina smetlišta. Iako nadležni tvrde da razloga za paniku nema, preporučuju boravak u zatvorenom prostoru, kao i zatvaranje prozora kada dim naiđe. Kada će problem biti rešen, niko ne zna sa sigurnošću.

Vetar koji je promenio pravac već dve noći donosi u grad gusti, smrdljivi dim i budi Beograđane iz sna! Sama pomisao na to da vetar gustim dimom donosi čestice opasne po zdravlje, plaši ih mnogo više od toga što ne mogu da provetre stanove i osuše veš na terasi. I pored toga što gnevni, sugrađani neprestano zovu sve gradske službe, jer u ranim jutarnjim časovima od dima ne vide prst pred nosom, iz „Beokom servisa“ kažu da je situacija pod kontrolom.

– Žale se sugrađani sa Mirijeva, Zvezdare, Karaburme, Višnjičke banje, a zbog vetra osetili su dim i stanovnici centralnih gradskih opština. Mašine svih komunalnih službi su trenutno na terenu i svi su u pripravnosti. Očekujemo padavine koje bi svakako mogle da pomognu – objašnjava Darko Glavaš u ime „Beokoma“.

Telefoni redakcije „Novosti“ ne prestaju da zvone, a Beograđani su u panici, jer nije reč o običnom požaru. Plaše ih organska jedinjenja.

– Pisala sam i Opštini Grocka, sektoru za vanredne situacije, gradonačelniku, predsedniku, zvala vatrogasce, međutim, niko ništa nije uradio da se problem reši. U Višnjičkoj banji i okolini ne može da se živi od dima – ogorčena je Tanja Babić.

Iz Gradskog zavoda za javno zdravlje kažu da je grupa čestica suspendovanih iz tečnih i čvrstih jedinjenja u porastu noću i u ranim jutarnjim satima, ali kada se to preračuna na 24 sata, što je zakonom propisano merenje, koncentracija je ispod graničnih vrednosti. U cilju detaljne evidencije, postavljena su još dva merna mesta u Višnjičkoj banji.

U Institutu za javno zdravlje Srbije „Milan Jovanović Batut“ nisu imali sagovornika na ovu temu.

Inače, požar u deponiji izbio je 18. maja, a vatra još tinja na velikim dubinama. Vatrogasci su dežurni na terenu, ali kažu da voda ne može da ugasi vatru na dubini od oko pedeset metara. U tom slučaju, nejasno je kako bi padavine mogle da pomognu.

PREPORUKE GZZO

PREPORUČUJEMO građanima da tokom noći i dela prepodneva drže zatvorene prozore na stambenim objektima i duže ne borave na otvorenom u slučaju pojave dima i neprijatnih mirisa. Ovo se, pre svega, odnosi na osobe koje boluju od hroničnih plućnih i kardiovaskularnih, kao i drugih akutnih i hroničnih bolesti u kojima je već kompromitovana plućna funkcija – poručuju stručnjaci iz Gradskog zavoda za zaštitu zdravlja.

NAJCRNjA EKOLOŠKA TAČKA

GRAD u julu bira partnera za upravljanje deponijom u Vinči. Ovim povodom gradonačelnik Siniša Mali istakao je da će posle odabira kompanije nadležni moći da počnu sređivanje „ekološki najcrnje tačke u ovom delu Evrope“ i tako spreče incidente kao što je požar. Ukupno pet kompanija pozvano je pre 10 dana da podnesu konačne ponude za ovaj projekat, a Mali je najavio da će biti otvorene do 6. jula. Ova investicija koštaće 300 miliona evra i otpad će se koristiti za dobijanje toplotne i električne energije.

Izvor: Novosti

loading...

Ostavite komentar