28. januara 2006. godine umro je književnik Duško Trifunović

Na današnji dan, 28. januara 2006. godine umro je srpski književnik Duško Trifunović, jedan od najznačajnijih predstavnika takozvane estradne, govorne poezije.
Foto: Screenshot/ Youtube

Duško Trifunović je bio književnik, pesnik i televizijski autor.

Duško Trifunović sin Petre i Vasa Trifunovića iz Sijekovca – sela nadomak Bosanskog Broda, učio je bravarski zanat i završio je šumarsku školu, i do 1955. godine radio je kao bravar u fabrici vagona u Bosanskom Brodu. Tada odlazi u Sarajevo i upisuje Filozofski fakultet – odsek za književnost.

Godinu dana po dolask u Sarajevo objavljuje i svoju prvu knjigu poezije.

Tokom studiranja Duško Trifunović uređivao je časopis „Život“, bio je sekretar udruženja književnika BiH i slobodni umentik. Studiranje napušta posle dve godine.

Nakon studija Duško Trifunović se zapošljava na Televiziji Sarajevo kao urednik muzičko-zabavnog programa i omladinskog programa, gde često dovodi u program ondašnje popularne muzičare, prvenstveno pripadnike sarajevske rok scene.

Smatra se zaslužnim za kreiranje nečega što je kasnije nazvano sarajevska rok en rol škola.

Bio je i autor poznate dečije emisije „Šta deca znaju o zavičaju“.

Početkom rata – 1991. godine Duško napušta Sarajevo i odlazi u Novi Sad. U Novom Sadu radi kao urednik na TV Novi Sad, i živi u skromnim finanskjskim uslovima do svoje smrti 2006. godine.

Duško Trifunović je bio plodan stvaralac koji je stvorio dvadeset knjiga poezije, četiri romana i nekoliko drama, a pisao je i pesme za decu. Za svoju poeziju osvojio je mnoge nagrade među kojima su „Brankova nagrada“, „Štestoaprilska nagrada grada Srajeva“, „Nagrada Zmajevih dečijih igara“ i mnoge druge. Međutim ono po čemu Duško Trifunović ostaje posebno upamćen jeste činjenica da je pisao pesme za mnoge poznate Jugoslovenske muzičare, i te pesme su kasnije postajale veliki hitovi.

Među njima su: Šta bi dao da si na mom mestu, Ima neka tajna veza, Pristao sam biću sve što hoće, Milicja trenira strogoću (Bjelo Dugme), Glavo luda, Reka suza i na njoj lađa (Zdravko Čolić), Zlatna ribica (Vajta), Ima nešto u tom što me nećeš – (Željko Joksimović) i mnoge druge.

Prema sopstvenoj želji Duško Trifunović je sahranjen je u Sremskim Karlovcima, na Čeretskom groblju, 30. januara 2006.

Izvor: poezijanoci.com

Prethodni članci

Оставите одговор