Da li je predsednički kandidat izdao Kosovo? „Pitanje imovine je rešeno Ahtisarijevim planom i Briselskim sporazumom“ – Petrit Seljimi.

Bivši šef prištinske diplomatije Petrit Seljimi, komentarišući reakcije zvaničnog Beograda na odluku kosovske vlade da prisvoji svu imovinu SFRJ i Srbije na teritoriji Kosova,  ističe da je Kosovo priznala većina članica UN, uključujući SAD, Nemačku, Francusku, u skladu sa Ahtisarijevim planom.

„Briselski sporazum, koji je prihvatio Beograd, takođe ima jasna referencu na Ustav i zakone Kosova, što je sve u skladu sa Ahtisarijevim planom, „tako da je Beograd već pristao na to da sva imovina bivše SFRJ ili Srbije sada pripada Kosovu“.  – kaže Seljimi za Danas

„Niko na Kosovu nikada neće razgovarati sa Srbijom o nedavnoj odluci u vezi sa imovinom Jugoslavije ili Srbije.“

„To pitanje rešio je predsednik (Marti) Ahtisari tokom 2007. i 2008. Tačka 8.3 Ahtisarijevog plana kaže: „nepokretna i pokretna imovina SFRJ i Republike Srbije, locirana na teritoriji Kosova u vreme ovog poravnanja preći će u ruke Kosova“ 

Seljimi poručuje da „ostaje da se prodiskutuje o ratnim odštetama i penzijama koje je Srbija ukrala 1999“. „To će biti rešeno pre ili kasnije, putem suda ili bilateralnim sporazumom“, tvrdi on.

U vreme vlade Borisa Tadića, kada je ministar spoljnih poslova bio sadašnji predsednički kandidat Vuk Jeremić, pregovori o Kosovu i Metohiji prebačeni su iz UN u Brisel.

Ono što većina građna ne zna jeste da su pregovori prebačeni u Brisel rezolucijom UN koji je predložila Srbija, odnosno Vuk Jeremić kao ministar spoljnih poslova. Tako je Jeremić omogućio da EU, čija je većina članica priznala tzv. nezavisno Kosovo, odlučuje njegovu sudbinu.

Jeremić i Tadić su izmestili pregovore sa mesta na kome imamo makar stotinak država koje se protive nezavisnosti Kosova i koje su za nas, gde se nalaze Rusija i Kina kao naša dva najveća spoljnopolitička prijatelja i najveća protivnika nezavisnosti Kosova i Metohije.

Da li je taj  potez nije bio slučajna greška ili je  učinjen namerno i da li zbog toga bivši predsednik i bivši ministar spoljnih poslova, a sada kandidat za predsednika treba da snose odgovornost?

Ne političku već krivičnu.

Foto: Marina Lopičić

Ili za sve političare važi ono što je izjavio aktuelni predsednik Tomislav Nikolić, uoči inauguracije za predsednika, kad je iz bajčetinske hacijende odaslao zanimljivu poruku.

Ne odgovaram za ono što sam rekao pre 15 ili 20 godina. Ako bi to moglo tako – da se odgovara za nešto što je rečeno pre 15 ili 20 godina – niko ne bi mogao da se bavi politikom. Ja odgovaram za ono što sam počeo da radim otkako sam postao predsednik republike.

Jutarnji GLASnik/ M. A. M.

 

Ostavite odgovor