Otvoreno pismo DSS-a Ani Brnabić: Vlada kontinuiteta u iznošenju neistina, poluistina, lažnih obećanja i manipulisanja statističkim podacima.

OTVORENO PISMO PREDSEDNICI VLADE ANI BRNABIĆ

Foto: DSS

Poštovana predsednice Vlade,

obistinilo se strahovanje da, kada ste prilikom izbora na tu časnu funkciju istakli da će nova Vlada biti vlada kontinuiteta, mislili i na kontinuitet iznošenja neistina, poluistina, lažnih obećanja i manipulisanja statističkim podacima.

Jedna od mnogobrojnih potvrda dobijena je i Vašom tvrdnjom da će uz obećano povećanje 90 odsto penzionera imati „veće penzije nego pre smanjenja 2014. godine“. Sa svojim obrazovanjem, radnim i životnim iskustvom izraženim i kroz zvanično prijavljenu imovinsku kartu koja u nepokretnostima vredi 4145 mesečnih, odnosno 345 godišnjih prosečnih penzija, svakako znate da je Vaša tvrdnja neistina i manipulacija.

Neistina već zbog toga što je prosečna penzija 2008. godine iznosila 237 evra, ove 199. a sa obećanim povećanjem u narednoj godini će biti tek 209 evra.

Manipulacija zbog toga što je baratanje nominalnim iznosima problematično, samo po sebi jer ne uzima u obzir kupovnu moć i inflaciju. Primenom Vaše metodologije moglo bi da se iznese sasvim čista istina da su „istorijski posmatrano“ penzije nominalno bile najviše 1993. godine, u vreme Slobodana Miloševića, kada su se isplaćivale novčanicama od 500 milijardi dinara, ali da se prećuti da je za nju moglo da se kupi oko pola kilograma krompira.

Puna istina je, poštovana predsednice Vlade, sledeća:

Penzije su u stalnom padu od 2010. godine, radikalno od 2014. i realno su smanjene za oko 25 odsto. Danas one iznose tek 48 odsto prosečne zarade, a 2008. godine bile su 59 odsto. Istina je da penzije 250 hiljada penzionera ni sa najavljenim povećanjem neće dostići iznose pre umanjenja od pre tri godine, a da su potrošačke cene u istom periodu porasle za 7.1 odsto, samo u ovoj godini prosečno 3,5 odsto, a ključni proizvodi za siromašne– neprerađena hrana i energija 9 i 5 odsto.

Istina je da će povećane penzije prosečno iznositi 25 hiljada dinara, a da oko 550.000 penzionera ima mesečna primanja od 8.000 do 18.000 dinara. Istina je, predsednice Vlade, da Vi ne znate kako se sa tim prihodima živi, a ponašate se kao da Vas to i ne interesuje.

Očigledno je da Vas ni struka, ni moral ne obavezuju da izreknete najvažniju istinu i delujete u skladu sa njom, bez obzira na političke posledice po Vas lično: ukoliko MMF nastavi da vodi ekonomsku politiku Srbije, pad realnih penzija biće nastavljen i u narednim godinama, jer je njihov nalog da ukupna masa penzija padne na 10 odsto BDP-a.

Poštovana predsednice Vlade,

Politički marketing i komunikacija ne mogu da nadomeste odsustvo vizije i konkretnih rezultata niti mogu sakriti činjenicu da Vlada koju predvodite nema rešenje kako da Srbija postane uređena, slobodna, razvijena i socijalno pravedna država.

dr Miloš Jovanović,

predsednik Demokratske stranke Srbije

Оставите одговор