Šabić: Bečić potpuno ne razume problem koji je u nadležnosti Odbora kojim predsedava.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio je danas da je izjava predsednika skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti Igora Bečića, povodom mišljenja Poverenika na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o BIA, najblaže rečeno neozbiljna.
Foto: Printscreen/ mc.rs, Youtube

Šabić je ocenio i da data izjava na nesumnjiv način potvrđuje Bečićevo potpuno nerazumevanje problema koji je u nadležnosti Odbora kojim predsedava.

Izjava “nekorektno je i licemerno od Šabića koji je prošao bezbednosnu proveru i dobio sertifikat za pristup tajnim podacima i time se hvalio, da sada kaže da mu je ta ista procedura neodgovarajuća”, ima smisla koliko bi na primer imala i tvrdnja da onaj ko je služio vojsku ne sme da kritikuje predlog zakona o vojsci, dakle nema ni najmanje smisla, naveo je Šabić u saopštenju.

U saopštenju iz kabineta Poverenika je navedeno i da je Šabić prošao bezbednosnu proveru i da ima sertifikat najvišeg ranga, a da isto odnosno slično, važi i za veći broj njegovih saradnika.

Institucija Poverenika po broju sertifikovanih radnika verovatno je na samom državnom vrhu ali poverenik se nikada tim nije, kako Bečić kaže, “hvalio”, navodi se u saopštenju.

Podseća se i da je Poverenik, samo u situaciji kada je nekadašnji ministar odbrane, sada direktor BIA, sa saradnicima pokušao insinuacijama da dovede u pitanje bezbednosni dignitet institucije Poverenika, bio prisiljen da podseti na te činjenice.

“Ali, ceo “aspekt” koji je Bečić izabrao, je za konkretnu priliku potpuno irelevantan, nema baš nikakve veze s onim što treba da je predmet rasprave”, ukazuje se u saopštenju.

Poverenik se u mišljenju koje mu je traženo i koje je dao, uopšte nije bavio “faktičkim, praktičnim pitanjima bezbednosnih provera, već isključivo pravnim pitanjima njihovog uređivanja”.

Reč je o pitanjima kao što je hijerarhija pravnih akata odnosno o Ustavom utvrđenoj obavezi da zakoni i drugi opšti akti koji se donose budu u skladu sa Ustavom, a podzakonski akti u skladu sa zakonom, objašnjava se u saopštenju

To krajnje pojednostavljeno znači da se stvari koje se moraju uređivati zakonom ne mogu uređivati aktima direktora BIA. znači da odredbe Zakona o tajnosti podataka ne mogu biti dezavuisane podzakonskim aktima direktora, dodao je Šabić.

Ocenio je i da se “možda donekle i može razumeti da ovakva, stručna pitanja Bečiću nisu bliska” ukazavši da “se ne može razumeti da na njih ovako reaguje”.

“Ako je nešto nekorektno i licemerno, to je svodhenje važnih pitanja iz nadležnosti Odbora kojim predsedava na nizak, politikantski nivo u kome se umesto argumenata koriste jeftine diskvalifikacije”, istakao je Šabić.

Izvor: Beta

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *