POLITIKA SRBIJA SVET VESTI

SAD traži od Srbije da uvede sankcije Severnoj Koreji – Zahtev ispunjen

DRŽAVNI sekretar SAD Reks Tilerson zatražio je od Beograda da raskine sve političke i ekonomske veze sa režimom Kim Džong Una! Ovaj zahtev je praktično već ispunjen, jer sa Pjongjangom nemamo političke veze

Foto. Tanjug, Printscreen/ Novosti

DRŽAVNI sekretar SAD Reks Tilerson zatražio je od Beograda da raskine sve političke i ekonomske veze sa režimom Kim Džong Una!

Tu poruku danas je prvom potpredsedniku Vlade i šefu diplomatije Ivici Dačiću preneo američki ambasador u Srbiji Kajl Skot. On je rekao da Vašington očekuje od Srbije da se pridruži zajedničkom međunarodnom odgovoru i osudi nuklearne aktivnosti Severne Koreje.

Kako „Novosti“ saznaju, ovaj zahtev Vašingtona praktično je već ispunjen, jer ne postoje politički kontakti između dve države – Srbija nema diplomatsko predstavništvo u Severnoj Koreji, niti oni kod nas, a nemamo ni razvijenu ekonomsku saradnju.

– Srbija je glasala za rezoluciju Saveta bezbednosti UN, kojom se osuđuju nuklearne probe Pjongjanga, jer to smatramo pretnjom za mir u celom svetu – kaže Dačić.

Pridruživanje ovoj rezoluciji praktično je jedina mera odgovora Srbije, koja se principijelno zalaže za dijalog kao jedini način rešavanja međunarodnih konflikata.

Ambasador Skot i ministar Dačić, koji su osim susreta u MSP danas zajedno učestvovali i na okruglom stolu na temu bezbednosti, razmenili su stavove i o vojnoj neutralnosti. Skot je poručio da vojna neutralnost ne znači da Srbija može da ćuti pred kršenjem međunarodnog prava i zajedničkih vrednosti, a Dačić je uzvratio da to Srbija nikada nije radila:

– Amerika označava uticaj Rusije kao destabilizujući, ali ne bih rekao da je tome prethodio stabilizujući uticaj zapadnih zemalja. Navodno, Rusija hoće prekrajanje granica, a zaboravlja se da su pre toga prekrojene granice Srbije. Kada budem mogao da okrenem Tilersona i izjadam mu se za probleme koje imamo i kada mi se on javi na telefon, kao što to uradi Lavrov, spreman sam da povučem sve što sam rekao.

Izvor: Novosti

Ostavite komentar