POLITIKA VESTI

Samo što nije! Srbija 2025. godine ulazi u EU! „Srbija je dobila ono što je Vučić tražio – rok“

Beograd — Strategijom za ulazak Srbije u EU 2025. Evropska komisija je praktično postavila rok za ispunjavanje uslova za članstvo naše zemlje, kaže Jelena Minić.
Predsednica Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta Jelena Minić, Foto: Printscreen/ glavnevesti.com

To znači da je Beograd dobio ono što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tražio, dodala je predsednica Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović, Printscreen/ N1

„Srbija i Crna Gora dakle dobile su rok – odnosno, ono što je predsednik Vučić prilikom svoje nedavne posete Briselu tražio“, rekla je Minićeva za „Danas“ i dodala da će EK u narednih 16 meseci pristupiti izradi „Strategije za uspešno pristupanje EU Srbije i Crne Gore kao najnaprednijih kandidata na zapadnom Balkanu, s posebnim naglaskom na vladavinu prava, osnovna prava i borbu protiv korupcije i na stabilnost u regionu“.

Minićeva objašnjava da zadaci i mere zajedničke spoljne i bezbednosne politike, kao i zajedničke odbrambene i bezbednosne politike imaju visoko mesto, u skladu sa nabrojanim izazovima koji se očekuju u budućnosti, te su, smatra, vrata EU za region odškrinuta.

„To znači da je Srbiji i Crnoj Gori data šansa da se u narednih osam godina dobro pripreme za ulazak u EU i time povuku i ostale u regionu da se punopravno uključe u najznačajniji evropski projekat“, rekla je Minićeva.
Foto: Tanjug/ Rade Prelić, Printscreen/ Telegraf

U obraćanju Evropskom parlamentu, kome je predstavio stanje u kome se u ovom trenutku nalazi EU, kaže Minićeva, predsednik EK Žan-Klod Junker pomenuo je pismo o namerama, u kome su predstavljeni prioriteti na kojima će EK raditi u periodu od narednih 16 meseci, a za Srbiju i za čitav region zapadnog Balkana najbitnija poruka nalazi se u tački devet, na strani 10 tog dokumenta pod naslovom „Inicijative koje će se pokrenuti sa perspektivom realizacije do 2025“.

Narednih osam godina, smatra Minićeva, Srbija i Crna Gora moraju se dobro pripremiti za ulazak u EU i zbog toga je, ističe, njihova odgovornost još veća, a dodaje da momentum treba iskoristiti, da neće beskonačno trajati, pa tako, kako kaže, i „mi u regionu treba da odgovorimo na taj poziv“.

„Za sve one koji iskreno žele vladavinu prava, poštovanje osnovnih ljudskih prava, suzbijanje korupcije koja je zahvatila sve pore društva i one koji iskreno žele dobre odnose u regionu, sa svim susedima, juče je zaista bio dobar dan“, rekla je Minićeva.

Srbija i Crna Ggora, smatra, dobili su moćne alate i saveznike da se za to izbore, a da li će biti uspešni, to, kako kaže, već od njih zavisi, jer, u 2025. biće potreban „društveni konsenzus i zemlja mnogo uređenija nego što je to danas“.

Izvor: Beta

 

Ostavite komentar