POLITIKA SRBIJA SVET

Sputnjik: Beograd hitno zbog EU MORA DA UKINE SLOBODNU TRGOVINU SA RUSIJOM

Poglavlje 30 predviđa da Srbija svoju ekonomsku politiku mora da uskladi sa EU, a to znači da će po njegovom zatvaranju morati ne samo da se odrekne bescarinskog trgovinskog sporazuma s Rusijom nego i da se priključi ekonomskim sankcijama Brisela Moskvi, piše Sputnjik.
Foto. Screenshot/ Youtube

Entuzijazam zvaničnika zbog otvaranja poglavlja koja Srbiju približavaju EU verovatno nas neće krasiti kada na red dođe i zatvaranje onoga zavedenog pod brojem 30, koje je posvećeno ekonomskim odnosima sa inostranstvom. Pre će biti da će ono predstavljati gorku pilulu koju ćemo morati da progutamo na putu ka EU, smatraju u Sputnjiku.

Jer, zatvaranje Poglavlja 30 podrazumeva, kako je to nedvosmisleno objasnila v. d. pomoćnika ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Olivera Jocić, da će sporazumi o slobodnoj trgovini koje smo potpisali sa državama sa kojima EU nema ugovorni odnos, biti otkazani.

– Jasno je da će ovi sporazumi biti otkazani, biće nekog gubitka u smislu pristupa tržištima sa ovim zemljama sa kojima trenutno imamo potpisane sporazume o slobodnoj trgovini. Tu pre svega mislim na Rusiju, Belorusiju i Kazahstan, jer sa njima Evropska unija nije u ugovornom odnosu – precizirala je Jocićeva.

Analitičar Foruma ekonomista Borislav Borović ukazuje da nismo izveli računicu koliko dobijamo, a koliko gubimo ulaskom u EU.

– Srbija je jedna od retkih zemalja, ako nije i jedina koja nije uradila kost-benefit analizu ulaska u EU, analizu troškova i dobiti i rizika koji bi ulazak u EU doneo –  ističe ovaj ekonomista.

On posebno ukazuje na važnost Poglavlja 30 jer je ono jedno od retkih, ako ne i jedino, koje ne predviđa tranzicioni period, odnosno neko prelazno vreme do primene.

– Znači, posle zatvaranja poglavlja ono se odmah primenjuje, a to znači da Srbija neće moći da ima bilateralne ili bescarinske ugovore sa trećim zemljama sa kojima takve ugovore nema EU, a to, praktično, znači odricanje od ekonomskog suvereniteta kada su u pitanju odluke vezane za trgovinu – navodi Borović.

On podseća i na značajan podatak, na koji se ne ukazuje, da Poglavlje 30 predviđa da Srbija svoju ekonomsku politiku mora da uskladi sa EU.

– Bojim se da će to značiti da će posle završetka pregovora o Poglavlju 30 Srbija morati da se priključi ekonomskim sankcijama koje je EU uvela Rusiji. Srbija to neće moći da izbegne, kao što su sve zemlje koje su pregovarale o ulasku u EU morale da joj prilagode svoju ukupnu ekonomsku politiku – smatra Borović.

Izvor: Sputnjik, Vesti online

Prethodni članci

Ostavite komentar