POLITIKA

Srpska liga: Beograd od Draškovića napravio dvojnika Sonje Biserko. Novi Sad – glavni grad Srbije.

Predsednik Srpske lige o platformi svoje stranke o „državotvornoj decentralizaciji“

Aleksandar Đurđev: Novi Sad – glavni grad Srbije

Foto: Medija centar

Izmeštanje prestonice bi, i u simboličkom i u faktičkom smislu, označilo i početak stvarnog procesa racionalizacije državne uprave

Naš osnovni cilj je afirmacija ideje državotvornog razvoja u funkciji dobrobiti svih krajeva zemlje uz očuvanje državnog jedinstva i teritorijalne celovitosti.

Piše: M. D.

Ovaj predlog treba da se posmatra u kontekstu nove organizacije državne uprave, ali i u svetlu činjenice da je severni deo Srbije viđen za neki naredni geopolitički poligon za destabilizaciju, te istorijskog nasleđa koje postoji u krajevima severno od Save i Dunava. Zbog svega toga, smatramo da je potrebno da Novi Sad bude proglašen za novi prestoni grad Srbije, da se ovde premesti sedište predsednika Republike, dok bi Beograd i nadalje ostao glavni administrativni centar Srbije. Verujemo da bi tako bile predupređene negativne separatističke tenedencije u severnoj srpskoj pokrajini. U vreme dijaloga o Kosovu i Metohiji mi kao državotvorna stranka nudimo predlog koji ojačava državu kroz suštinsku decentralizaciju i razvoj svih krajeva Srbije, kaže za Danas Aleksandar Đurđev, predsednik Srpske lige.

*Da li su to dovoljni razlozi za jedan tako radikalan potez?

– Nije tek tako, bez državnog, ekonomskog ili nekog trećeg razloga, Brazilija, a ne najmnogoljudniji Rio de Žaneiro glavni grad Brazila, Bern, a ne Cirih ili Ženeva, glavni je grad Švajcarske, Otava je glavni grad Kanade, a ne veliki Toronto ili Montreal, na kraju, i Crnogorci su prestonicu vratili u Cetinje, a administrativni centar je ostala Podgorica. Mnogi su zaboravili da je do 1945. godine, za vreme Kraljevine, Novi Sad bio sedište Dunavske banovine i kao takav bio je centar i Kragujevcu i čitavoj Šumadiji.

*Kako mislite da Beograđani gledaju na ovaj predlog Srpske lige?

– Beograd se brani u Novom Sadu! Beograd je jak koliko je jaka čitava Srbija. Beograd neće izgubiti na značaju kad Novi Sad postane glavni grad Srbije? Jaka država uvećava snagu Beograda. Dobili smo veoma pozitivne komentare samih Beograđana koji kažu da nije rešenje za Beograd da se svi građani Srbije presele u njega. Regionalne razlike su drastične, najbogatiji Beograd je 10 puta razvijeniji od najsiromašnije Merošine. Ako se ovaj trend nastavi, više niko neće želeti da živi južnije od Beograda.

Sa druge strane, svedoci smo ako je suditi po načinu kako Beograd „komuniciraju“ neki beogradski mediji i kvazi-elita, izgleda da Beograd, od 1945, nije srpski već je postao antisrpski grad.

Zašto tako mislite?

– Taj antisrpski duh u Beogradu je toliko uticajan da je čak i od jednog ekstremnog desničara i osnivača paravojnih formacija Vuka Draškovića napravio dvojnika Sonji Biserko. Antisrpski duh je toliko prisutan da niko ne sme ni da postavi pitanje zašto je građanima nemoguće da uću u Narodni muzej. Antisrpski duh u Beogradu toliko je agresivan i netolerantan da od 1945. godine do danas sve strane diplomate koje borave u njemu u svojim depešama baš taj fenomen posebno ističu. Setite se samo kako je nedavno ruski ambasador Konuzin, na jednoj beogradskoj konferenciji koja je odzvanjala antisrpstvom, začuđeno upitao „Ima li ovde Srba!?“

* Osim seobe prestonice, šta još predlažete?

– Izmeštanje prestonice bi, i u simboličkom i u faktičkom smislu, kroz paralelnu koordiniranu delokaciju sedišta jednog broja državnih organa i institucija, ministarstava, vladinih i nacionalnih institucija i organizacija i javnih preduzeća iz Beograda širom Srbije, označilo i početak stvarnog procesa decentralizacije, odnosno racionalizacije državne uprave i dekoncentracije vlasti. Da li postoji išta logičnije nego da Ministarstvo odbrane i Generalštab budu smešteni u Nišu!? Sada, kada se oko Niša otimaju i Amerikanci i Rusi, treba i mi domaćini da istaknemo njegov značaj i njegovu važnost. A ne samo danas nego i u bliskoj budućnost i Niš će biti ključna bezbednosna tačka Evroazije.

*Jeste li dobili neke signale, šta vlast u Srbiji misli o Vašoj inicijativi?

– Očekujem podršku, jer i sâm predsednik Aleksandar Vučić svake nedelje intezivno obilazi gradove, varošice i sela i trudi se da podrži svaku inicijativu iz unutrašnjosti države, što je veoma pozitivno, a posebno je pohvalno što je zadužio Milana Krkobabića da rešava probleme regionalnog razvoja i, putem podrške razvoju zadrugarstva i obnovi sela, podstakne demografsku obnovu svih krajeva Srbije. Moramo da se okrenemo sebi. To je jedini način.

Sami, bez Istoka i Zapada
*Da li decentralizacija može da reši najvažnije srpske probleme?

– Srpske probleme mogu da reše jedino Srbi sami, bez dadiljanja Zapada ili Istoka. Predstavnik EU za pomoć nerazvijenim zemljama Kos Rihele izjavio je da ni jedna zemlja nije izašla iz siromaštva samo zahvaljući pomoći za razvoj, jer neku zemlju razvijenom ne može da učini razvijenom međunarodna pomoć, već „ona mora da ima sopstvene motive“. Tri četvrtine stanovnika Srbije živi van Beograda, ali se sve važne državne ustanove i institucije nalaze u prestonici.

Izvor: Danas

[frontpage_news widget="9692" name="Prethodni članci"]

Ostavite komentar