POLITIKA

Udruženja: Zašto se Nacrt novog Ustava krije od javnosti?

Pet udruženja građana koja imaju iskustvo u oblasti prava i pravosuđa protestuje zbog načina uključivanja stručne i šire javnosti u postupak promene Ustava.

Oni su pozvali Ministarstvo pravde da objavi nacrt promena Ustava o kome bi bilo moguće raspravljati navodeći da je potrebno da predstavnici Vlade i Ministarstva bez odlaganja otvore javnu raspravu o promenama Ustava, u koju će uključiti ne samo odabrana udruženja građana, već i druga udruženja, institucije, pojedince i građane.

“Akcionim planom za Poglavlje 23 je predviđena promena Ustava do kraja 2017. godine, a Ministarstvo pravde je najavilo da će se ove izmene pre svega odnositi na ustavni položaj pravosuđa. Dosadašnje aktivnosti Ministarstva pravde bile su usmerene na prikupljanje stavova udruženja građana o potrebnim promenama Ustava, dok su građani van udruženja u potpunosti isključeni iz ovih konsultacija. Ovakav pristup ukazuje na to da će odluke o predlogu za promenu Ustava biti donete u uskom krugu zvaničnika Vlade, kao i da postoji namera da održane i planirane konsultacije budu predstavljene kao javna rasprava – što one nisu ni po obimu, ni po sadržaju“, kaže se u otvorenom pismu koje prenosi 021.rs.

Dodaje se da su promene Ustava, a posebno promene koje se tiču uspostavljanja nezavisnosti pravosuđa, od izuzetne važnosti za sve građane Srbije.

“Građani su ti koji će najviše osetiti dobre ili loše posledice ustavnih promena. Podsećamo da su u do sada sprovedenim istraživanjima, građani pokazali da imaju jasan stav o ključnim odredbama koje će će biti predmet promene Ustava. U istraživanju o Ustavu koje je sprovedeno 2011. godine, građani su vrlo nisko ocenili zaštitu svojih ustavnih prava i izrazili gotovo dvotrećinski stav o politizovanosti pravosuđa, nedemokratičnosti usvajanja Ustava iz 2006. godine i nelegitimnosti usvajanja izmena Ustava bez javne rasprave. Uprkos ovim podacima, Ministarstvo pravde je u postupku javnih konsultacija organizovalo jedan sastanak na kojem su udruženja imala samo pet minuta da predstave svoje predloge, ali je onemogućena debata o predloženim rešenjima. Vlada i Ministarstvo pravde ni tada, a ni kasnije nisu javnosti predstavili svoja rešenja za promenu Ustava“, navodi se.

Pet udruženja još ističu da je u nastavku konsultacija o promenama Ustava Ministarstvo pravde najavilo konsultacije o temama koje nisu ustavna materija pa nije jasno zašto se u ovom trenutku one stavljaju u središte razgovora o promeni Ustava, dok je u drugi plan stavljena tema nezavisnosti pravosuđa i političkog uticaja na nosioce pravosudnih funkcija.

Javno pismo upućeno vlasti potpisali su Društvo sudija Srbije, Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije, Centar za pravosudna istraživanja, Beogradski centar za ljudska prava i Komitet pravnika za ljudska prava.

Izvor: 021.rs.

Ostavite komentar