POLITIKA VESTI

Vučić u Njujorku: Lavrov, Plenković, El Sisi…

Vučić i Plenković u Njujorku: Nephodno popravljanje odnosa
Foto: Tanjug/Press služba predsednika Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Hrvatske Andrej Plenković razgovarali su u Njujorku o neophodnosti popravljanja odnosa dve zemlje.

Vučić i Plenković, koji učestvuju na zasedanju Generalne skupštine UN, razgovarali su o konkretnim koracima koje dve strane treba da preduzmu u narednom periodu, kako bi građani dveju zemalja imali opipljive koristi od uzajamne saradnje, saopštio je kabinet predsednika Srbije.

Lideri Srbije i Hrvatske su pored bilateralnih odnosa razgovarali i o situaciji u regionu.

Predsednik Srbije razgovarao je i sa predsednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem, predsedavajućim Predsedništva Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem i premijerom Slovenije Miroslavom Cerarom.

Ekonomska saradnja, bolji odnosi u regionu, kao i evropska perspektiva zemalja koje nisu članice EU bile su glavne teme tih razgovora.

Vučić je sa Vujanovićem razmotrio brojne infrastrukturne projekte na kojima dve zemlje rade, koje bi u narednom periodu trebalo neuporedivo bolje da povežu dve države, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

Vučić poručio Lavrovu da Srbija neće u NATO
Foto: Tanjug/Press služba predsednika Srbije

Vučić se sastao i s ministrom spoljnih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovom. „Rusija je istinski prijatelj Srbije i mi ćemo i ubuduće da radimo na poboljšanju saradnje na svim nivoima, političkom i ekonomskom naročito“, rekao je Vučić Lavrovu, a prenosi Predsedništvo Srbije.

Vučić je izrazio zahvalnost za podršku Rusije Srbiji, kako u UN, tako i na drugim međunarodnim forumima, a zahvalio je i za podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Vučić je „naglasio da Srbija nema nameru da postane članica NATO, ili bilo koje druge vojne organizacije, kao i da ne planira uvođenje sankcija Rusiji“.

Ruski ministar Lavrov je „istakao da je Srbija stub stabilnosti na Zapadnom Balkanu i prijatelj Rusije, čiji će teritorijalni integritet i suverenitet Ruska Federacija uvek podržavati“, piše u saopštenju.

Lavrov je „posebno naglasio značaj formiranja industrijske zone između Srbije i Rusije i rekao da, inače intenzivni, bilateralni odnosi mogu i moraju da budu još bolji“.

Poziv El Sisiju da poseti Srbiju
Foto: Tanjug/Press služba predsednika Srbije

Predsednik Srbije se nakon sednice Generalne skupštine UN, sastao i sa predsednikom Egipta Abdelom Fatahom el Sisijem sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, saradnji u oblasti turizma i podršci Srbije u globalnoj borbi protiv terorizma i pozvao ga da poseti Srbiju.

Vučić je naglasio da između Srbije i Egipta postoji višedecenijsko prijateljstvo, da je zato potrebno da se bilateralni odnosi razvijaju brže, kao i da je neophodno raditi na povećanju trgovinske razmene.

On je istakao da je stvorena atmosfera za ponovni rad komiteta za saradnju dve zemalja.

Predsednik El Sisi je istakao da želi da radi na poboljšanju odnosa dve zemlje, kao i na organizaciji uzajamne posete, što će umnogome doprineti poboljšanju saradnje Srbije i Egipta.

Susreti sa zvaničnicima Švedske, Norveške, Rumunije

U razgovoru sa predsednikom Vlade Švedske Stefanom Levenom Vučić je konstatovao da su odnosi dveju zemalja značajno napredovali nakon Levenove posete Srbiji i naglasio da je otvaranje robne kuće IKEA najbolji pokazatelj uspešne saradnje.

Dvojica sagovornika dogovorili su dalje unapređenje odnosa i razvijanje bliske saradnje, uz poseban akcenat na privlačenje novih švedskih investitora u Srbiju.

Vučić je u Njujorku razgovarao i sa premijerkom Norveške Ernom Solberg o bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradnji i evropskom putu Srbije.

Vučić je zahvalio norveškoj vladi na donaciji koju je uputila Srbiji, posebno na razvojnoj pomoći i pozvao premijerku da poseti Srbiju, a ona je Vučiću čestitala na ekonomskim reformama i suficitu u budžetu.

Vučić se danas, pred početak Generalne debate na 72. zasedanju Generalne skupštine UN, sastao i s predsednikom Rumunije Klausom Johanesom.

Dvojica sagovornika potvrdili su dobre i iskrene odnose dva naroda i dogovorili skoru posetu predsednika Srbije Bukureštu.

Izvor: N1/ Fonet, Beta

Ostavite komentar