POLITIKA

Zukorlić doktorirao na svom univerzitetu koji nema akreditaciju

Lider Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka i narodni poslanik Muamer Zukorlić doktorirao je humanističke nauke na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru, i to sa najvišom ocenom – 10.
Foto: Sanapress / RAS Srbija, Printscreen/ Blic

Sve ovo ne bi bilo toliko čudno da Zukorlić u isto vreme nije i osnivač i predsednik Univerziteta, koji inače godinama radi bez akreditacije.

Pred komisijom u kojoj su bili Refik Šećibović, Enver Halilović i Muhamed Filipović Muamer Zukorlić je odbranio doktorsku disertaciju na temu „Akademija – nastanak, razvoj i značaj sa posebnim osvrtom na Bošnjačku akademiju nauka i umjetnosti“.

Solidarnost – osnovni motiv

Zukorlić za „Blic“ kaže da je za odbranu rada dobio desetku, a da se za doktorski rad na Univerzitetu čiji je osnivač odlučio, pre svega, „zbog solidarnosti sa studentima, asistentima, profesorima i svima onima koji su uključeni u njegov rad“.

– Doktorski rad radim odavno, i ideja mi je bila da doktoriram u Libanu, tamo gde sam i magistrirao. Međutim, zbog hajke i osporavanja prema Univerzitetu, odlučio sam da sa svima koji imaju veze sa njim, stanem u red i budem deo njih. Solidarnost je osnovni razlog – priča Zukorlić za „Blic“.

„Mnogo toga u vezi sa mnom je pomalo čudno“

Na pitanje da nije u najmanju ruku čudno da doktorsku disertaciju brani na Univerzitetu čiji je osnivač, Zukorlić kaže da su „mnoge stvari u vezi sa njim pomalo čudne“.

– Postao sam muftija sa 23 godine, osnovao univerzitet, sam sam se povukao sa funkcija… Čudne stvari mogu biti i interesantne – kaže on.

Navodi i da je Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru često osporavan, i navodi da ko god njega (Zukorlića) ne priznaje, važi i obrnuto.

– Ako je to razlog, želim da budem žigosan – ističe on.

Na pitanje šta mu znači doktorat obrazovne institucije koja nema akreditaciju, i šta misli da radi sa diplomom, on navodi da će pre „čuvati ovce u svom rodnom selu, nego od takvih (koji ga osporavaju) nešto tražiti“.

Vladina rešenja o validnosti

– Kad me takvi ne priznaju, osećam se divno – navodi Zukorlić.

On ističe i da je Vlada Srbije u dva navrata donosila rešenja kojima potvrđuje validnost diploma sa novopazarskog Internacionalnog univerzita.

Zukorlić je definitivno u pravu kada kaže da je mnogo toga u vezi sa njim čudno. Najblaže rečeno. Zapravo je mnogo toga sporno u njegovoj karijeri, odnosno imenovanjima. Prvo, neverovatno je, ali istinito da je upravo on, osnivač univerziteta koji već više od deceniju radi bez akredaticije, na čelu skupštinskog Odobra za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo.

Drugo, upravo ta funkcija, omogućila mu je da pogura amandmane na Zakon o visokom obrazovanju (usvojen u sredu uveče), kojim zapravo otvara vrata za akreditaciju njegovog, ali i drugih sumnjivih fakulterta…

Osim akreditacije studentskih programa, sporna je i sama zgrada univertziteta, a kako je „Blic“ u više navrata pisao, Zukorliću se pripisuje i divlja gradnja u centru Novogog Pazara.

Izvor: Blic/ Lana Gedošević

[frontpage_news widget="9692" name="Prethodni članci"]

Ostavite komentar