REGION VESTI

„Biti il’ ne biti“ u Makedoniji: Ko će biti „politički mrtav“?

Danas zvanično počinje kampanja za šeste po redu lokalne izbore od nezavisnosti Makedonije. Nakon 15. oktobra biće poznato da li je Zoran Zaev uspeo da pobedi „gruevizam“ i koji će lideri politički preživeti. Nažalost, jedno je povezano s drugim, jer su, prema oceni analitičara, ovo lokalni izbori sa državnim ulogom.

Više od 1.700.000 građana sa pravom glasa će 15. oktobra u prvom krugu izbora birati gradonačelnike i savetnike u 80 opština, kao i za grad Skoplje. Liste sa kandidatima za gradonačelnike i za savetnike podnelo je 19 partija i koalicija, a 64 liste podnete su od strane grupe birača.

Međutim, i pored lokalnog karaktera, što znači ponude za bolje usluge za građane, infrastrukturu, ekologiju, birači se i ovaj put suočavaju sa izborom između „gruevizma“ koji je na Zapadu dobio ocenu kao metod kojim je Makedonija postala „zarobljena država“ i nade da se „zaevizam“ neće pretvoriti u ono protiv čega se borio.

I ovaj put u Makedoniji preovladava mišljenje da ovo neće biti obični lokalni izbori. Za obe strane političkog spektra u pitanju je epska borba između dobra i zla, između demokratije i autoritarizma, između građanskog ili etničkog karaktera Makedonije. I na kraju, i između Zapada i Istoka, iako su nominalno svi za Zapad. I obe strane tvrde da su na strani dobra a da je druga strana zlo.

Kako god, ovi izbori su test za kratkoročno vladanje koalicije SDSM-DUI, ali imaju sudbinsko političko značenje i za lidera VMRO DPMNE, Nikolu Gruevskog. Politička sudbina lidera je vezana za odgovornost, nešto što nije puno poznato u političkom smislu u Makedoniji.

Lideri vladajuće (SDSM i DUI) Zoran Zaev i Ali Ahmeti možda i imaju prostora za manevar, ali za Nikolu Gruevskog, nakon gubitka centralne vlade, ovi izbori imaju hamletovsko pitanje – „biti ili ne biti.“ Ako izgubi – „gotov je“, šta bi rekli „šareni“ anti-grujevistički revolucionari od pre godinu-dve. Gruevski će morati u tom slučaju da se suoči ne samo sa teškim optužbama Specijalnog javnog tužioca, već iznad svega, i otporom unutar VMRO DPMNE koji sve više raste.

Ako, međutim, pobedi, zahtevaće vanredne izbore, kako je najavio generalni sekretar njegove partije Hristijan Mickovski:

„Dana 15. oktobra ćemo ih poraziti tako da neće znati šta ih je zadesilo, i narednog dana zatražićemo nove vanredne parlamentarne izbore.“

Politički analitičar Alajdin Demiri ima utisak da se stranke na ovim izborima ponašaju prema principu „biti ili ne biti“.

– Za Albance je u principu onaj ko je dobio Tetovo, Gostivar i Strugu, na neki način pobednik izbora – rekao je Demiri.

Analitičari kažu da će nakon ovih lokalnih izbora, biti poznato kojom će stazom da krene Makedonija i ko će biti politički mrtav – Gruevski ili Zaev. Ili možda i Ali Ahmeti.

Izvor: Vesti online, Slobodna Evropa

[frontpage_news widget="9692" name="Prethodni članci"]

Ostavite komentar