Grabar Kitarović iznenađena odlukom Mađarske zbog blokade hrvatskog članstva u OECD

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da je neugodno iznenađena odlukom Mađarske da ne podrži članstvo Hrvatske u Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).
Foto: Printscreen/ sportske.jutarnji.hr

Mađarsko ministarstvo spoljnih poslova objavilo je u petak da Budimpešta neće podržati hrvatski zahtev za članstvo u OECD-u zbog odnosa službenog Zagreba prema MOL-u i predsedniku uprave te kompanije Zoltu Hernadiju.

„Neugodno sam iznenađena stavom Mađarske i o tome ću razgovarati s premijerom (Viktorom) Orbanom i predsednikom (Janošom) Aderom. Postaviću to pitanje na sto da malo dublje to raspravimo“, rekla je Grabar Kitarović u intervjuu koji će biti emitovan na N1 u nedelju, a prenela je agencija Hina.

Foto: Printscreen/ direktno.hr

U saopštenju koje je u petak prenela mađarska agencija MTI, Budimpešta je navela da su stanje MOL-ovih investicija u Hrvatskoj i hrvatsko postupanje prema predsedniku uprave MOL-a Zoltu Hernadiju glavni razlozi povlačenja podrške hrvatskoj kandidaturi.

„Postoje otvoreni problemi koji nisu lako rešivi kao INA i MOL. Mislim da postoji način da kao zrele demokratske države pristupimo rešavanju svega toga“, rekla je hrvatska predsednica.

Hrvatska je pokrenula sudski postupak protiv Hernadija optužujući ga da je da je bivšeg premijera Ivu Sanadera, kojem se zbog toga sudi, podmitio s 10 miliona evra prilikom prodaje udela INA-e.

Mađarska najava uskraćivanja podrške hrvatskoj kandidaturi za članstvo u OECD-u usledila je nakon slovenačke najave blokade uz obrazloženje da Zagreb ne poštuje međunarodno pravo jer ne želi da sprovede arbitražnu presudu o hrvatsko-slovenačkoj granici.

„Ne mislim da bi ova arbitraža trebalo da određuje slovenački stav prema nama u odnosu na druga pitanja od OECD-a do Šengena“, rekla je hrvatska predsednica.

Foto: printscreen/ amazonas

Ocenila je da su odnosi Hrvatske i Slovenije u globalu pozitivniji nego samo to pitanje „o kojem se neprestano govori“.

Ona je dodala da „preko milion Slovenaca posećuje Hrvatsku obalu i rado su viđeni gosti“, a dodala je „Isto je s Mađarima“.

Trenutno OECD ima 35 država članica, ekonomski najrazvijenijih država sveta, a Hrvatska je o svojoj nameri da se pridruži toj organizaciji uputila pismo početkom godine.

Od zemalja EU koje još nisu članice te organizacije, nameru da se priključe imaju Rumunija, Bugarska i Hrvatska, a od država van Europe podršku za članstvo imaju još Argentina, Brazil i Peru.

Izvor: Beta

Оставите одговор