REGION VESTI

Kapetan Dragan osuđen na 15 godina zatvora u Hrvatskoj

Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, osuđen je na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina u Hrvatskoj. Proglašen je krivim za dve tačke optužnice – zlostavljanje zatvorenika na Kninskoj tvrđavi i napad na policijsku postaju u Glini.
Foto. Printscreen/ Vesti online

U završoj reči kapetan Dragan je odbacio bilo kakvu krivicu za ono što mu se stavlja na teret.

Optužnica je teretila Vasiljevića za ratne zločine počinjene sredinom 1991. u zatvoru u Kninu, kao i 1993. u Bruškoj, kod Benkovca, gde je, kako je navedeno, mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Bio je optužen i da je tokom jula 1991. u Glini, u dogovoru s komandantom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku stanicu, kao i na okolna naselja.

Tokom napada su, prema optužnici, oštećeni i uništeni civilni objekti, hrvatsko stanovništvo naterano na beg, opljačkana imovina i ubijeni i ranjeni civili. Među nastradalima je bio i nemački novinar Egon Skotland, koji je poginuo 1991. na ulazu u Glinu.

Vasiljković je u julu 2015. iz Australije isporučen u Hrvatsku, gotovo deset godina nakon zahteva za njegovim izručenjem.

Vasiljković je uhapšen u Pertu 2006. godine i od tada se nalazi u ekstradicionom zatvoru, osim perioda koje je proveo na slobodi 2009. i početkom 2010. godine, nakon kojeg je na osnovu odluke Vrhovnog suda ponovo uhapšen.

Inače, Vlada Australije je u novembru 2012. donela odluku da Kapetana Dragana izruči Hrvatskoj, nakon višegodišnjeg pravnog „natezanja“ i pokušaja odbrane da ospori hrvatski zahtev za izručenjem koji je podnet 2005.

Vasiljković je 2013. prolongirao izručenje Hrvatskoj pošto je sudija australijskog suda prihvatio njegovu žalbu kojom je tvrdio da je u Australiji imao nepravedan proces zbog proceduralnih pogrešaka koje su suprotne ženevskoj konvenciji. Tu odluku je, međutim, poništio savezni sud.

Izvor: N1

[frontpage_news widget="9692" name="Prethodni članci"]

Ostavite komentar