REGION

Milan Bandić ponovo gradonačelnik Zagreba

Milan Bandić ostaće gradonačelnik Zagreba i pored brojnih kontroverzi koje su pratile njegovo vođenje hrvatske prestonice. On je tesno pobedio Anku Mrak Taritaš, osvojivši 51,83 odsto glasova.

Foto: kliker.info

Hrvatska Državna izborna komisija (DIP) objavila je prve nepotpune rezultate koji pokazuju tesnu borbu u trci za gradonačenike Zagreba i Splita i veoma malu prednost aktuelnog gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, dok u Splitu, prema tim podacima, vodi kandidat Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andro Opara.

Nakon 99,51 odsto obrađenih biračkih mesta Milan Bandić ima 51,83 odst glasovao, a Anka Mrak Taritaš 46,03 odsto.

Prva izlazna anketa agencije Ipsos Puls pokazale je slične rezultate, ali su i oni bili u okviru statičke greške od tri odsto, tako da se do kraja prebrojavanja glasova neće pouzdano znati ko će biti novi gradonačelnik Zagreba.

Slično je i u Splitu gde prema DIP-ovim rezultatima vodi kandidat HDZ Krstulović Opara s 46,15 odsto glasova. Njegov protivkandidat Željko Kerum, čiju predost je pokazala izlazna anketa Ipsos puls, po DIP ima 43,62 odsto glasova. Prebrojani su glasovi s 62,42 odsto biračkih mesta.

Kao i podaci izlazne ankete, i podaci Državne izborne komisije pokazuju veliku prednost dosadašnjih gradonačelnika Rijeke i Osijeka, Vojka Obersnela (SDP) i nezavisnog Ivana Vrkića, kojeg podržavaju stranke levog centra, u borbi za novi gradonačelnički mandat. Obersnel osvaja oko 56 odsto, a Vrkić oko 63 odsto.

Zanimljivo je i da će HDZ po svemu sudeći izgubiti gradonačelničko mesto u Kninu. Kandidat grupe građana Marko Jelić uverljivo vodi sa 62,75 odsto ispred Josipe Rimac (HDZ) koja ima 35,34 odsto glasova.

Građani su u drugom krugu lokalnih izbora birali župane, gradonačelnike i načelnike za osam županija i Grad Zagreb, 54 grada i 102 opštine.

Pravo glasa u tim jediniciama ima oko 2, 8 miliona birača.

Izvor: N1

loading...

Ostavite komentar