REGION VESTI

Predsednik Demokratske partije Srba: Makedonija će glasati za prijem Kosova u Interpol

Beograd, Skoplje — Makedonija će krajem septembra glasati za prijem Prištine u Interpol, izjavio Ivan Stoilković, poslanik u Sobranju i predsednik Demokratske partije Srba.
Foto: Wikipedia

Upitan da li je dobio odgovor na pitanje koje je postavio u makedonskom parlamentu – kako će Skoplje glasati kada se bude odlučivalo o prijemu Prištine u Interpol, Stoilković za „Večernje novosti“ kaže da ga nije dobio, „ali nema sumnje da će Makedonija dati glas za članstvo“.

„I to će posle diplmatskog rata koji se odigrao između Beograda i Skoplja ponovo otvoriti tenzije između dve zemlje“, rekao je on.

Stoilković kaže da nije dobio odgovor ni na pitanje šta su makedonske službe tačno uradile da Srbija povuče osoblje iz svoje ambasade i da li iza tih aktivnosti stoje predstavnici stanog faktora.

On je, povodom predstojeće parlamentarne rasprave zakonu o dvojezičnosti, rekao da je to uvod u federalizaciju Makedonije i dodao da je DPS zajedno sa VMRO-DPMNE podnela amandman u kome se traži da isti status, osim makedonskog i albanskog, dobiju i srpski i turski.

Prema njegovim rečima, šanse da taj amandman prođe su nikakve, jer je parlamentarna većina premijera Zorana Zaeva izuzetno tanka, tako da ga „Albanci drže u šaci“, a Zaevu ne odgovara nikakva kriza pred lokalne izbore 15. oktobra.

Upitan da li će je sledeći korak usvajanje u Sobranju rezolucije o genocidu nad albanskim narodom u Makedoniji u periodu 1912-1956. godine, Stoilković kaže da „u ovoj fazi verovatno ne, ali pitanje je trenutka kada će Albanci tražiti i to“.

Izvor: Tanjug/ B92

Ostavite komentar