REGION

Predsednik SANU: Osamostaljivanje RS nije realno

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimir Kostić ocenio je da osamostaljivanje Republike Srpske, posebno u ovom političkom trenutku, nije realno, preneo je „Danas“ u izdanju od petka, 9. juna.

Foto: Tanjug/ Sava Radovanović

Kostić je za taj beogradski list rekao da to „nosi gotovo istovetne rizike koji su, pogrešno čitani, i u izostanku ‘prijatelja’, rezultirali nestanku srpskog stanovništva s vekovnih prostora“.

„Strpljivo i uporno građenje demokratskih institucija RS, korišćenje zajedničkog kulturnog, akademskog i naučnog prostora, obogaćivanje ekonomskih veza sa Srbijom, koja bi bila iskreno otvorena i za sugrađane drugih etničkih grupa, čini mi se da predstavlja najbolju odbranu srpskog prisustva na prostorima preko Drine“, rekao je on.

Predsednik SANU je naveo i da svaku odgovornu osobu posebno brine sudbina preostalih Srba na Kosovu i Metohiji „i budućnost naše kulturne i umetniče baštine“.

„Mi smo, kao SANU, pred prošlogodišnje odlučivanje u UNESKO pisali na preko 50 adresa nacionalnih akademija ili njihovih asocijacija u pokušaju da objasnimo tekući proces nasilne promene kulturnog konteksta“, rekao je on.

Po njegovim rečima, najupečatljivija je bila serija kurtoaznih dogovora, uz potpunu ravnodušnost i nezainteresovanost.

Naveo je i da je posebna priča da se na izvesno razumevanje o tom problemu nailazilo tamo gde mu se nisu ni nadali.

Izvor: Beta

loading...

Ostavite komentar