REGION

Protesti studenata ako poskupe školarine na fakultetima u Republici Srpskoj

Najavljeno povećanje školarina na fakultetima za 13 odsto izazvalo burne reakcije u Srpskoj. Ako bi ova inicijativa „prošla“, cena semestra iznosila bi 500, umesto 440 KM

Foto: banjaluka.rs.ba

Najava da bi uskoro moglo doći do povećanja školarina na viskoškolskim ustanovama u Republici Srpskoj za 13 odsto izazvala je burne reakcije studenata. Odluka o povećanju školarine naći će se na dnevnom redu iduće sednice Vlade Republike Srpske, a studenti tvrde da neće sedeti skrštenih ruku, ne isključuju ni proteste!

Naime, ministar prosvete i kulture RS Dane Malešević rekao je da će Vladi biti predloženo povećanje školarine na javnim visokoškolskim ustanovama za 13 odsto, što bi značilo da će umesto dosadašnjih 440 maraka na osnovnim studijama cena semestra koštati 500 KM, što je veliki udar na ionako skromnu novčanu moć ove populacije.

Iako postoje određene indikacije da su ovu inicijativu univerziteti pokrenuli radi povećanja kvaliteta školovanja, studenti Srpske smatraju da postoje drugi načini da se to obezbedi, a ne da se „udara po džepovima“ mladih ljudi bez primanja.

Predsednik Unije studenata Republike Srpske Milan Milišić rekao je za „Novosti“ da su studenti generalno protiv ove odluke, ali i da su svesni pozitivnih efekata koje bi ona mogla doneti dugoročno.

– Mi ćemo u toku ove sedmice imati sednicu jednog i drugog univerziteta i rukovodstva unije i već u petak ćemo imati zajednički stav po pitanju školarina. Ne možemo reći da nas to raduje, ali ono što se dešavalo i pisalo na radnim grupama koje su bile vezane za inicijativu o povećanju školarina jeste da bi ta odluka mogla uticati pozitivno na kvalitet školovanja, dobili bismo više finansija za izveštavanje problema, studentske prakse, i slično. Ipak, tražićemo da se ta sredstva obezbede na drugačije načine – rekao je za „Novosti“ Milišić i dodao da je činjenica da je Vlada RS do sada uložila mnogo u školstvo Srpske, aludirajući na nedavnu izgradnju četvrtog paviljona u Banjaluci, kao i domove u Palama i Foči i da se nada da će nastaviti u tom kontinuitetu.

Iz Studentskog saveza Pravnog fakulteta upozorili su da imaju jednoglasni stav da ni u kojem slučaju ne prihvataju ovaj predlog i da će upotrebiti sve raspoložive resurse da do prihvatanja ove odluke ne dođe

– Studentski savez Pravnog fakulteta je protiv najavljenog poskupljenja školarina i iskoristiće sve svoje resurse da do toga ne dođe. Već nekoliko godina, konstantno pokušavaju da nam nametnu mere, kako kroz povećanje školarina i cena u studentskim domovima tako i kroz pokušaje donošenja zakona o visokom obrazovanju, koje nisu u interesu studenata. S druge strane, kvalitet visokog obrazovanja je u konstantnom padu, a nezadovoljstvo studenata zbog toga u porastu. Šta su to tačno studenti dobili, pa da fakultetsko obrazovanje plaćaju više nego ranije? Kad ćemo konačno prestati da prebijamo stare dugove i krpimo budžet preko leđa najranjivijih? – izjavio je za „Novosti“ predsednik Studentskog saveza Pravnog fakulteta Mile Aljetić.

Povodom inicijative o povećanju cena fakultetske školarine oglasilo se i resorno ministarstvo.

– Ministarstvo je prethodno uradilo seobuhvatnu analizu predloga o ovom povećanju i finansijskih i drugih pokazatelja na sve četiri javne visokoškolske ustanove. Vlada RS će, uvažavajući sve relevantne faktore, doneti odluku da li će doći do povećanja ili će visina školarina ostati na prošlogodišnjem nivou – rekli su u Ministarstvu prosvete i kulture RS.

„POŠTEĐENI“ MEDICINA I AKADEMIJA

AKO nadležni usvoje predlog o povećanju školarina na visokoškolskim ustanovama u Srpskoj, više novca za školovanje izdvajaće studenti na svim studijskim programima, osim na Medicinskom fakultetu i Akademiji umetnosti.

Cena je i do sad na tim fakultetima bila znatno viša nego na ostalim, pa bi se, uz povećanje, taj iznos približio brojci od dve hiljade!

CVIJANOVIĆEVA: ŠKOLARINE DA OSTANU ISTE

PREDSEDNICA Vlade RS Željka Cvijanović izjavila je da je tačno da su školarine na javnim univerzitetima u Srpskoj znatno niže u odnosu na sve zemlje u regionu, ali da je njen stav da ih ne treba povećavati i da će taj stav zastupati na sednici Vlade.

– Smatram da umesto parcijalnih rešenja treba preduzimati sistemske mere i temeljite reforme – rekla je Cvijanovićeva, pojasnivši da tu prvenstveno misli da je potrebno napraviti daleko vidljiviju vezu između kadra koji se obrazuje i potreba na tržištu radne snage.

– Kad budemo znali da smo čvrsto zakoračili na taj put, onda će povećanje školarina biti i te kako opravdano – istakla je premijerka RS.

Izvor: Novosti/ N. Š. RADIĆ

 

loading...

Ostavite komentar