SAD podržava izbor Džaferija! „Tiranska platforma“ mora da padne ili će Srbi u Makedoniji doživeti sudbinu Srba na Kosovu i Metohiji

Američka ambasada u Skoplju je osudila događanja u makedonskom parlamentu, uz poruku da priznaje izbor Talata Džaferija za predsednika Sobranja.

Foto: Nezavisne.com

„Najoštrije osuđujemo nasilje u parlamentu. To nije u skladu sa demokratijom i neprihvatljiv je način za prevazilaženje razlika“, piše u saopštenju objavljenom na fejsbuk stranici ambasade.

Predsednik Demokratske partije Srba u Makedoniji Ivan Stoilković izjavio je da se u Sobranju dogodio „pokušaj puča“.

On je naglasio da je situacija eskalirala zbog intoniranja albanske himne.

„Ne čudi me ovo što se desilo, u Sobranju se u nekom trenutku pevala makedonska, ali zatim i albanska himna. Zbog pevanja albanske himne, situacija je za nekoliko minuta postala veoma napeta, morala je da eskalira„, rekao je Stoilković.

Prema njegovim rečima, „Tiranska platforma“ mora da padne po svaku cenu.

„Ako se to ne desi, Srbi u Makedoniji doživeće sudbinu Srba na Kosovu i Metohiji„, rekao je Stoilković.

„Srbi u Makedoniji imaju jasne stavove, naš strateški cilj je pad „Tiranske platforme“, zato što je njena realizacija stepen više ka stvaranju „Velike Albanije“, naveo je on.

Stoilković, koji je i sam poslanik Sobranja, rekao je za Sputnjik da niko od poslanika DPSM nije povređen tokom upada u zgradu Sobranja.

Građani Makedonije, koji mesecima protestuju protiv mogućnosti da SDSM Zorana Zaeva sa albanskim partijama formira novu vladu, večeras će u šatorima zanoćiti ispred zgrade Sobranja.

Prema procenama skopskih medija, ispred Sobranja se nalazi više od 50.000 ljudi, a njima će se tokom noći priključiti i građani iz više makedonskih gradova.

Oni se protive izboru Talata Džeferija iz albanske partije DUI za predsednika parlamenta i smatraju da je to učinjeno protivno Ustavu i zakonu.

Direktorka Klinike za hirurške bolesti „Sveti Naum Ohridski“ (Gradske bolnice) Jasminka Čabukovska izjavila je za tu agenciju da je u Sobranju ukupno povređeno 45 lica, među kojima troje policajaca i pripadnika obezbeđenja.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije saopštilo je da su evakuisani preostali poslanici tamošnjeg parlamenta.

Izvor: Agencije

Ostavite odgovor