REGION VESTI

Vučić u prvoj predsedničkoj poseti BiH

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić počinje danas dvodnevnu posetu BiH od koje se u Sarajevu očekuje da će označiti prekretnicu u odnosima dve zemlje.

Vučić će se tokom prve posete BiH u svojstvu šefa države, Vučić će se sastati sa najvišim zvaničnicima u Sarajevu i posetiti Istočno Sarajevo u Republici Srpskoj.

 

Predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović rekao je da očekuje mnogo od Vučićeve posete Sarajevu jer postoji mnogo otvorenih pitanja između dve zemlje. Čović je ocenio da će se kao tema u razgovorima sigurno nametnuti i najavljena Deklaracije o položaju Srba na području bivše Jugoslavije.

Predsedavajući Saveta ministara Denis Zvizdić rekao je da očekuje da Vučićeva poseta Sarajevu doprinese jačanju ekonomske saradnje, uklanjanju nevidljivih carinskih barijera, kao i unapređenju protoka roba, ljudi i kapitala između dve zemlje.

„Vučić trasira put Srbije ka EU, a to je važan podatak. To je zajednički sadržilac zemalja Zapadnog Balkana. Ostavlja nam prostor dobre regionalne saradnje i to je važan domet delovanja svih vlada na prostoru Zapadnog Balkana – članstvo u EU i NATO“, rekao je Zvizdić.

On je ocenio da je Vučić, u vreme kada je bio premijer Srbije, uspeo da unapredi odnose u regionu i usmeri Srbiju ka članstvu u EU, što, kako je istakao, otvara mogućnost za dobru regionalnu saradnju.

Uoči posete Vučić je za Dnevni avaz rekao da Srbija i BiH moraju imati najbliže odnose, što podrazumeva međusobno poštovanje, poštovanje granica, ali i razvijanje i približavanje u ekonomskim odnosima. Dodao je i da dve zemlje razdvajaju pitanja iz prošlosti i „strast koja obično proističe iz religioznih opredeljenja“, ali da ih „spaja budućnost“.

U Sarajevu je najavljeno da će članovi Saveta ministara sa Vučićem razgovarati o transportnoj i drugoj infrastrukturi, ekonomskim pitanjima i trgovini.

Izvor: Beta

Ostavite komentar