SRBIJA

Ambasador Holandije pohvalio srpske nacionaliste: „Dugina zastava visi u BG cele nedelje i niko ne preti“

Ambasador Holandije u Srbiji Henk van den Dol rekao je u Beogradu da je Srbija ostvarila veliki napredak u poštovanju LGBT prava.
Foto: Printscreen/ Banjaluka.net
„Ispred ambasade je dugina zastava cele nedelje. Ranije je to značilo dodatno obezbeđenje, preteće poruke, i mnoge stvari koje nam se ne dopadaju. Ove nedelje, za sada, ništa se nije desilo. Srbija se kreće napred i možete pomisliti da proslava nedelje Prajda postaje nešto normalno i mislim da je to veoma posebno“, rekao je ambasador.

Ambasador van den Dol je govorio na prijemu povodom pokretanja inicijative za promovisanje ljudskih prava i društveno odgovornog poslovanja koje tome može doprineti.

On je naveo da su na konferenciji o govoru mržnje i zločinima iz mržnje održanoj u Palati Srbija po prvi put prisustvovali i govorili premijerka i ministarka pravde Srbije.

Takođe je kao pozitivno ocenio otvaranje Prajd info centra u Beogradu.

Ambasador je rekao da je ambasada uvek podržavala Prajd, i da želi da radi na promovisanju različitosti i inkluzije na radnom mestu i da poveže javni i privatni sektor s Prajdom.

„Holandske kompanije su poznate po korporativnim društveno odgovornim aktivnostima, promociji različitosti i drugom. One to rade jer je to moralno ali i zato što je to mudra poslovna odluka“, rekao je van den Dol.

Zamenica gradonačelnika Amsterdama Simone Kukenhajm je rekla da Amsterdam je bio prvi grad u svetu koji je dozvolio istopolne brakove, ali da je put bio dug i mukotrpan.

„Amsterdam je veoma ponosan što je bio prvi grad u kome je bilo omogućeno venčanje ljudi istog pola. Ali to je bio dug put, pun prepreka, tuge i bola, i teškog rada za aktiviste, političare, kompanije i druge, i sklapani su mnogi savezi da bi se to postiglo“, rekla je Kukenhajm.

Ona je rekla da želi da podeli iskustva ali i da se uvek mora biti na oprezu i sarađivati sa zajednicama.

„To je kao demokratija, ne možete samo stisnuti prekidač i reći to je to“, navela je ona i zahvalila se prisutnim predstavnicima komapnija što su došli.

Na prijemu je govorio i ambasador Amsterdam prajda Hans Ferhoufen koji je rekao da Parada ponosa u Amsterdamu predstavlja „i slavlje, i sećanje, i zabavu i demonstraciju“, ali da ne može da opstane bez sponzorstava i kompanija koje je finansijski podržavaju.

On je naveo da inkluzivna politika pomaže i samim kompanijama jer su zaposleni srećniji i samim tim produktivniji, kreativniji i zdraviji.

Ferhoufen je pozvao kompanije da podrže Prajd i naveo primer Holandije u kojoj kompanije žele da doniraju novac organizaciji paade jer time dokazuju da se radi o kompanijama za poštovanje.

Prijemu u rezidenciji ambasadora van den Dola prisustvovali su zaštitnik građana Zoran Pašalić, predstavnici diplomatskog kora, politike i civilnog društva kao i kompanija.

Izvor: Beta

Ostavite komentar