SRBIJA VESTI

Bivši načelnik Saobraćajne policije: Verujem u Babića i Bečića, zato nisu platili kazne

Na suđenju u Trećem osnovnom sudu u Beogradu u ponedeljak, bivši načelnik Uprave saobraćajne policije Dragiša Simić kome se sudi za zloupotrebu službenog položaja kazao je da je mesečno stizalo oko 2.000 zahteva za povlačenje prekršajnih prijava, pišu „Večernje novosti“.

Foto: Kurir/ Fonet

Tužilaštvo je istaklo 391 predmet kao sporan, u kojima je Simić naložio da se povuče prekršajna prijava ili odustane od prekršajnog postupka. On je juče izneo svoju odbranu, a na početku suđenja u januaru izjasnio se da nije kriv, podsećaju „Novosti“.

„Mnogo njih je urgiralo da ja donesem nekakvu naredbu. Nadređeni, kolege, kao i političari, ali takve urgencije nisu uticale prilikom mog odlučivanja“, kazao je Simić. „Ako nisu ispunjeni zakonski uslovi, nisam donosio odluku da se odustane od prekršajnog postupka“.

„Kada bi mi došao Zoran Babić i rekao da je prekoračio brzinu jer je vozio bolesno dete kod lekara, kao i gospodin Igor Bečić, bivši potpredsednik skupštine, kome je baba imala infarkt imao sam diskreciono pravo da im poverujem ili ne. To su ozbiljni ljudi i ja sam im verovao“.

Simić je istakao da je neuporedivo veći broj slučajeva u kojima je odbio zahtev da se primeni član 314a Zakona o bezbednosti saobraćaja.

„Sve sam radio po zakonu. Kada dobijem predmet, ja ga proučim, pitam pomoćnike kakva je situacija sa ranijim prekršajnim postupcima kod tog lica. Ako je u skladu sa zakonom, donosim naredbu da se ne pokreće ili da se odustane od prekršajnog postupka“.

Prema njegovim rečima, bilo je puno zahteva i iz Sektora unutrašnje kontrole, BIA, Direkcije policije, iz kriminalističke policije, odnosno iz svih ministarstava.

Simić je dodao da je on pokrenuo inicijativu preko tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića da se zakonski reguliše ko je ovlašćen da odustane od prekršajnog postupka.

Izvor: Novosti/ N1

Ostavite komentar