DIJASPORO ŠALJI PARE, AL NE DAMO DA GLASATE! U Australiji neće biti glasanja na predsedničkim izborima!

U AUSTRALIJI NEĆE BITI OTVORENA BIRAČKA MESTA ZA GLASANJE NA PREDSTOJEĆIM IZBORMA ZA PREDSEDNIKA REPUBLIKE SRBIJE, 2. APRILA, ZBOG MALOG BROJA PRIJAVLJENIH BIRAČA KOJI SU ŽELELI DA GLASAJU U AUSTRALIJI.

Ambasada Srbije u Kanberi, Foto: Wikipedia

Naime, do isteka roka predviđenog za prijavu birača za glasanje u Australiji – 11. marta 2017. godine, u ponoć po vremenu u Srbiji – prijavila su se ukupno 22 birača Ambasadi RS u Kanberi i 50 birača Generalnom konzulatu RS u Sidneju.

Prijave su se odnosile za glasanje na biračkim mestima u ovim DKP ili na eventualno otvorenom biračkom mestu u Melburnu, Pertu ili Brizbejnu.

S obzirom da je broj prijavljenih birača (za svako pojedinačno mesto, ali i ukupno) znatno ispod previđenog minimuma od 100, nisu ispunjene osnovne pretpostavke za otvaranje niti jednog biračkog mesta u Australiji.

Zbog toga će birači, koji su se prijavili preko Ambasade ili Generalnog konzulata, biti vraćeni u birački spisak prema mestu boravka u Srbiji, da bi svoje biračko pravo mogli da iskoriste na tim biračkim mestima, ako u vreme izbora budu boravili u zemlji.

Dopunsko rešenje Republičke izborne komisije o tome gde će biti otvorena biračka mesta u inostranstvu (drugi deo rešenja – spisak ukupno 53 biračka mesta u 32 države), doneto na 17. sednici, koja je održana 12. marta, možete videti OVDE.

Photo: Michael Dodge/Getty Images

Izvor: AMBASADA REPUBLIKE SRBIJE KANBERA – AUSTRALIJA

 

Ostavite odgovor