SRBIJA VESTI

Prekinuto suđenje predsedniku Vojnog sindikata Novici Antiću: Poslednju uniformu sam dobio 90-ih godina

Prekinut glavni pretres u postupku protiv predsednika Vojnog sindikata Srbije Novice Antića zbog disciplinskog prestupa pred Vojno-disciplinskim sudom u Nišu.

Foto: Printscreen/ N1
Ročišter je prekinuto pošto je predsedavajući veća sudija Ivan Dimić tražio da se ročište odloži jer okrivljeni nije došao u uniformi već civilnom odelu. Istovremeno, okrivljeni i njegov branilac Vuk Tufegdžić zatražili su izuzeće sudije Dimića „zbog pristrasnosti“.

Protiv Antića je pokrenut postupak zbog povreda načela nepristrasnosti ili zastupanja političkih uverenja u službi i štrajkovanja ili učestvovanja u protivpravnom sindikalnom organizovanju. Antić je po izlasku iz sudnice novinarima rekao da se ne tereti za bilo šta što je uradio u obavljanju službe već kao predsednik sindikata.

„Terete me za ono što sam govorio u javnosti od novembra 2016. godine do sada kao predsednik Vojnog sindikata, a svi znate da je sindikat nezavisno pravno lice od svih državnih organa i od svakog poslodavca“, rekao je Antić.

On je dodao da je na svim protestima govorio o opštem stanju u Vojsci Srbije.

„U poslednje dve godine Vojsku Srbije napustilo je preko 3.000 pripadnika, vojnika, starešina, civilnih lica. Mi takve gubitke nismo imali za vreme NATO bombardovanja“, naglasio je Antić.

Prema njegovim rečima, danas se podržavaju dokazani teroristi a na sud se pozivaju ljudi koji ukazuju na loše stanje u sistemu odbrane.

Antić je rekao da u sud nije došao u uniformi zato što je i nema, jer je poslednju dobio 90-ih godina, a i zbog toga što mu se ne sudi kao starešini već kao predsedniku sindikata. „Ovaj sud nije imao nikakvog osnova da me pozove jer ga je Ustavni sud proglasio neustavnim“, dodao je Antić.

Antićev branilac Vuk Tufegdžić rekao je da očekuje da će njegov zahtev za izuzeće sudije biti odbijen i da će proces biti brzo nastavljen. „Očekujem oslobađajuću presudu. Vojni sindikat smeta vojnom vrhu i otuda i ovaj postupak“, istakao je Tufagdžić.

Antića je danas podržalo oko 30 pripadnika Policijskog sindikata Srbije, Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije i Udruženog pokreta slobodnih stanara.

Izvor: Beta

Ostavite komentar