UPOZORENJE GRAĐANIMA: Nemir zbog solarne bure

Najavljena pojava koja bi mogla da utiče na zdravlje ljudi, mobilnu telefoniju, funkcionisanje radara. Lekari: Reagovaće meteoropate. Astronomi: Odavno nije bilo ozbiljnijih posledica
Foto: Printscreen/ Novosti

INTENZIVNA solarno geomagnetska bura, koja je najavljena za četvrtak na području Srbije, može izazvati probleme u radu satelitskih i komunikacionih sistema, elektromreže i distributivnih sistema i meteorološke prilike. Osim toga, ova pojava može da utiče i na zdravlje ljudi, posebno meteoropata i hipertoničara, kojima se savetuje da postupaju po uputstvima lekara.

Međutim, mnogo razloga za brigu nema, jer kako su nam rekli iz astronomskog društva „Ruđer Bošković“, ove solarne oluje se pojavljuju još od sredine devetnaestog veka i dosad nije bilo vidljivih posledica na našem području.

– Ne verujem da će se išta desiti i da će iko išta primetiti. To su erupcije na Suncu koje traju svega nekoliko stotinki sekundi – kaže Milan Jeličić iz astronomskog društva „Ruđer Bošković“. – U tom vremenu, pored vidljive svetlosti, Sunce jače zrači, odnosno dolazi do pojačanja celog elektromagnetskog spektra. Zbog solarnih erupcija nastaje polarna svetlost, jonosferske bure koje izazivaju promene na radio-prenosu i magnetne bure koje izazivaju uznemirenje magnetnih igala u kompasima.

Kako su rekli iz Republičkog geodetskog zavoda, solarna geomagnetska bura može omesti rad mobilne telefonije, GPS tehnologija, radarskih sistema i sistema za navigaciju.

Ipak, iz astronomskog društva „Ruđer Bošković“ nam kažu da su jedine posledice zabeležene u prošlom veku i to na američkom kontinentu.

– Poznata je solarna oluja 1972. godine, koja je dovela do prekida telefonskih veza u Ilinoisu. Takođe, 1989. godine oluja je paralisala električnu mrežu u kanadskoj provinciji Kvebek.

Sunčeva bura, odnosno period iznenadne snažne emisije iks i gama zraka, koja naglo nastane i naglo nestane, prema rečima lekara, neće imati posledice na zdravlje ljudi.

– Ne znamo kakve tačno posledice može izazvati ova solarna bura, ali svakako će meteoropate i hipertoničari imati reakcije, ukoliko dođe do bilo kakvih promena vazdušnog pritiska, promena temperature – kaže dr Milica Nikolić Urošević, lekar opšte prakse.

PRILAGOĐAVANjE SITUACIJAMA

KAKO je saopšteno iz Republičkog geodetskog zavoda, solarna geomagnetska bura može omesti rad mobilne telefonije, GPS tehnologije, radarskih sistema i sistema za navigaciju, a bioritmička, radna i fizička aktivnost meteoropata i hipersenzitivnih ljudi mora biti prtilagođena situaciji.

Izvor: Novosti/ S. V.

Оставите одговор