SRBIJA

Usrećio Srbiju, sad kreće na Hrvatsku – Miodrag Miki Kostić

Miodrag Kostić, predsednik MK grupe rekao je da je želi da ulaže u hotele na Jadranu i zemlju u Slavoniji.

Kostič je u intervjuu za Poslovni dnevnik rekao da su pre sedam godina prepoznali značaj zelene energije i da je danas njegova kompanija jedina uspela da napravi dva vetroparka u Srbiji.

“Hrvatska i srpska privreda prilično su kompatibilne i tu postoji dosta prostora za poboljšanje. Određeni sektori imaju puno potencijala za jačanje ekonomske saradnje… Kao i dosad, fokus će biti na poljoprivredi, turizmu, bankarstvu i obnovljivim izvorima energije,“ rekao je Kostić.

Kostić se osvrnuo i na situaciju sa prodajom šećerana:

“Nismo prodali proizvodnju šećera. Da pojasnim, prošle godine smo potpisali predugovor o strateškom partnerstvu s Agranom AG iz Austrije na pet godina. Dakle, još najmanje pet godina ćemo biti u industriji šećera. Ove godine u EU bi trebalo da se ukinu kvote, a to će voditi do značajnih promena i samo najproduktivniji evropski proizvođači imaće perspektivu,“ rekao je Kostić i dodao da nije tajna da je kompanija poslala pismo zainteresovanosti za kupovinu šećerana u Crvenki i Žablju.

Možete li prokomentarisati i situaciju s PKB?

Poljoprivreda i ulaganje u razvoj ove grane i dalje je glavna okosnica poslovanja cele MK grupe. Zato ne čudi da smo zainteresovani za privatizaciju poduzeća u toj grani. Pismo zainteresiranosti poslali smo i za PKB. Naš proces proizvodnje zaokružuje kompletan ciklus poslovanja „od njive do trpeze“. Već sada obrađujemo 50.000 hektara u Srbiji i Ukrajini, a najveći smo domaći izvoznik žitarica. Najveći smo i proizvođač svinja u državi – imamo ih 200.000 na sedam farmi, a s 3500 grla krava, drugi smo po proizvodnji mleka. U sledećem razdoblju očekujemo da država predloži najbolji način za privatizaciju ovog poduzeća.

Iskreno, divimo se Mikijevoj sposobnosti i prilagodljivosti, te predosećaju u šta i u koga treba ulagati! 

Nama preostaje da se nadamo da će Miki biti preoukupiran svojim poslovima u Hrvatskoj, te da će poštedeti Srbiju bar neko vreme svojih kombinacija, a bude li usrećio Hrvatsku kao što je i nas, ne gine mu mesto srpskog heroja, a ne sumnjamo ni da će biti opevan u stihovima Baje Malog Knindže i Žareta, bez Gocija… ili obrnuto.

Izvor: B92/ Poslovni dnevnik

loading...

Ostavite komentar