SRBIJA VESTI

Zveckaju katanci, sve više blokiranih firmi u Srbiji

U Srbiji je u julu ove godine bilo 45 odsto više blokiranih firmi nego pre godinu dana, dok je ujednačen broj novoosnovanih i ugašenih preduzeća.

Foto: Printscreen/ me.biznis-plus.com

Ukupan iznos blokade bio je oko 3,5 milijardi dinara, što je skoro za trećinu više nego u julu 2016. godine, saopštila je kompanija Bisnode.

Zaduženost firmi je jedino opala u Vojovodini, za 66 odsto, dok su u regionu Šumadije i Zapadne Srbije firme 2,2 puta zaduženije nego pre godinu dana.

U julu su, po podacima kompanije Bisnode, otvorene 3.344 firme, ugašena je 1.991 firma, a u blokadi su bila 4.102 preduzeća.

„Više zatvorenih preduzeća i veći broj blokiranih u julu u odnosu na isti period prošle godine ukazuje na, i dalje prisutne, nepovoljne uslove za obavljanje poslovnih aktivnosti, ali i na problem nelikvidnosti koji je prisutan u srpskoj privredi“, ocenila je ta kompanija koja se bavi procenom težišnih rizika.

Dodaje se da je sve više firmi koje se gase u periodu od dve godine posle osnivanja i da je takvih firmi za trećinu više nego prošle godine.

U julu je, kako je saopšteno, ugašeno 38 odsto više firmi koje su poslovale od pet do deset godina.

Izvor: Beta

Ostavite komentar