Evropljani neće moći sigurno da hodaju ulicama – Redžep Tajip Erdogan

Evropljani neće moći više bezbedno da hodaju ulicama ako Evropska unija nastavi da ima neprijateljski stav prema Turskoj, rekao je danas turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.„Ponovo se obraćam Evropljanima… Turska nije zemlja koju se može gurati, s čijom se čašću može igrati, čije je ministre moguće proterivati“, rekao je Erdogan u govoru u Ankari.

„Ako nastavite da se ponašate na ovaj način, nijedan Evropljanin, nijedan zapadnjak neće više moći bezbedno da hoda ulicama, nigde u svetu. Mi kao Turska pozivamo Evropu da poštuje ljudska prava i demokratiju,“ rekao je Erdogan.

Turski predsednik je ovo izjavio u jeku porasta napetosti u odnosima Turske i EU poslednjih nedelja, posle zabrane više skupova podrške Erdoganu u Nemačkoj i Holandiji, a kojima je trebalo da prisutvuju i neki turski ministri.

Turski zvaničnici su odgovorili snažnom kritikom evropskih prestonica, a Erdogan je optužio Nemačku da koristi „nacističku praksu“, što je izazvalo bes Berlina.

Obnavljanje tenzija sa Evropom događa se manje od mesec dana od referenduma zakazanog u Turskoj za 16. april, nakojme će se građani izjasniti o proširenju predsedničkih ovlašćenja u toj zemlji.

Foto: rsf.org, Autor: JU, Izvor: Beta

 

Ostavite odgovor