Islamska država se reorganizovala, na meti je Evropa

Njujork — Islamska država se reorganizovala uprkos porazima koje je pretrpela u Iraku i Siriji i sada je „fokusirana više nego ikada“ na napade na Evropu

Foto: Vestinet.rs

„IS nastavlja da pruža otpor, uprkos kontinuiranom vojnom pritisku, posebno u Mosulu i Raki“, rekao je generalni podsekretar UN za politička pitanja, prenosi AFP.

„Istovremeno, IS je reorganizovao svoju vojnu strukturu, dajući veću moć lokalnim komandantima i fokusiraniji je više nego ikada na to da izvede napade izvan zone konflikta“, naglasio je on.

Kao primer za to, Feltman je govoreći u Savetu bezbednosti UN, naveo napade u Belgiji, Britaniji, Francuskoj, Nemačkoj, Rusiji, Švedskoj i Turskoj.

Podsetimo, sarajevski portal „Klix.ba“ preneo je ranije da su u poslednjem izdanju magazina „Rumiyah“ koji izdaje Islamska država, objavljene terorističke pretnje zemljama Balkana, uključujući i Srbiji.

Ministar odbrane Zoran Đorđević izjavio je, povodom pretnji ID regionu da je situacija pod kontrolom i da građani nemaju razloga za brigu.

On je rekao za „Večernje novosti“ od petka da Srbija ima snage i mogućnosti da se odbrani od svih izazova.

„Građani mogu da budu mirni i sigurni. Ministarstvo odbrane u saradnji sa svim bezbednosnim službama situaciju konstantno prati“, rekao je Đorđević.

On je dodao da je to ministarstvo spremno da odgovori na sve izazove i da će preduzeti sve potrebne mere kako bi, kako i do sada očuvali mir i bezbedost građana.

Izvor: Tanjug/ B92

Ostavite odgovor