SVET VESTI

Kad imaš onu stvar, nećeš da budeš rob i imaš sindikat, a ne potkupljene jajare: Širom Francuske protesti protiv Makronovog Zakona o radu

U Francuskoj se održavaju protesti protiv izmena Zakona o radu, koji, kako građani strahuju, može da umanji sigurnost radnog mesta i „daje potpunu vlast poslodavcima“.

Foto: AP Photo/Claude Paris / Protesti u Francuskoj, Printscreen/ Insajder

Hiljade sindikalnih aktivista od jutros protestuju u Marseju, Avru na Lamanšu i drugim gradovima u okviru poziva sindikata na proteste širom zemlje, a odgovornog za izmenu Zakona smatraju predsednika Emanuela Makrona.

Sindikat CGT predvodi današnje proteste, i poziva na štrajkove u saobraćaju i drugim javnim sektorima, i planira se oko 180 raznih okupljanja.

Foto: AP Photo/Claude Paris / Protesti u Francuskoj, Printscreen/ Insajder

U Parizu je marš planiran za popodne, i policija je najavila rasporedjivanja dodatnih snaga. Mada su protesti sindikata obično mirni, često dolazi do sukoba policije i izgrednika na marginama okupljanja.

Od tri glavna francuska sindikata, FO i CFDT su kritični prema reformi, ali ne pozivaju na protest, delom uprkos stavu svog članstva.

Sindikalna konfederacija CGT je međutim pozvala da se danas protestuje protiv novih propisa koji, po njoj, „daju potpunu vlast poslodavcima“.

Protesti su kao odgovor na nacrte izmenjenog zakona iz prošlog meseca kojim se smanjuju ovlašćenja sindikata i daje kompanijama više ovlašćenja da otpuštaju radnike i da utiču na propise na radnom mestu.

Cilj predsednika Makrona je dati kompanijama više fleksibilnosti i ohrabriti ih da zapošljavaju dok je nezaposlenost masovna i obuhvata 9,5 odsto radno sposobnog stanovništva, dok je prosek EU 7,8 odsto. Šef francuske države nema nameru da popusti u vezi s tom reformom koja je jedno od njegovih glavnih predizbornih obećanja.

Izvršna vlast se opredelila za ubrzanu proceduru izmene zakona, koja joj omogućava da odluči o sadržaju reforme bez skupštinske rasprave.

Tribun radikalne levice Žan-Lik Melanšon koji, po nedavnom istraživanju, važi za glavnog protivnika predsednika Makrona, takođe poziva da se u utorak izadje na ulice protiv, kako je rekao, „udara na državu blagostanja“, a već je pozvao i na demonstracije 23. septembra.

Foto: AP Photo/Claude Paris / Protesti u Francuskoj, Printscreen/ Insajder

Izvor: Beta/ Insajder

Ostavite komentar