Kad ti je drag fašizam: Šef poljske diplomatije optužio Rusiju da je suodgovorna za izbijanje II svetskog rata

Šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski odbio je ideju da spomenici zahvalnosti Crvenoj armiji ipak ostanu na ulicama i trgovima Poljske.

Foto: Timothy Miller/RIA Novosti

On je optužio Rusiju da snosi suodgovornost za izbijanje Drugog svetskog rata.

„Ne možemo da počinjemo istoriju poljsko-sovjetskih i poljsko-ruskih odnosa tek od 1945. godine, od oslobođenja od nemačke okupacije. Treba pamtiti da je Sovjetski Savez osetno doprineo da izbije Drugi svetski rat i zajedno sa Nemcima je napao Poljsku, znači suodgovoran je za izbijanje Drugog svetskog rata“, kazao je danas Vaščikovski internet televiziji wPolsce.pl.

Vaščikovski je odbio predlog ruskog ambasadora u Varšavi Sergeja Andrejeva koji je za današnju Žečpospolitu kao rešenje da se okonča rusko-poljski rat spomenicima predložio da se jednostavno ti spomenici Crvenoj armiji koje Poljska namerava da ukloni iz javnog prostora proglase za spomenike zahvalnosti direktno lično vojnicima koji su položili živote da oslobode Poljsku.

„Izmene zakona o dekomunizaciji ne govore konkretno o spomenicima sovjetskim vojnicima, već uopšteno zabranjuju propagiranje totalitarnog sistema. Dovoljno bi bilo priznati da ti spomenici nisu propagiranje komunizma, već zahvalnost vojnicima koji su tu pali i zahvaljujući kojima Poljska i dalje postoji“, kazao je Andrejev poljskom listu.

Ruski ambasador naglasio je da bez tih sovjetskih žrtava Poljske ne bi bilo i podsetio je da je oslobadajući Poljsku poginulo 600.000 sovjetskih vojnika, što je 55 odsto gubitaka u ljudstvu Crvene armije u Evropi, van granica SSSR tokom 1945. godine.

Andrejev je dodao da nikakvih problema sa spomenicima sovjetskim vojnicima nije bilo sve do 2014. godine kada se naglo pokazalo da su nešto ružno ako nisu na vojnim grobljima. 

„Međudržavni sporazumi odnose se na brigu o grobljima gde su sahranjeni sovjetski vojnici. To je naša obaveza i o tome mi brinemo. A ti spomenici zahvalnosti, kako kaže ambasador, njih su postavljali i tu i tamo, lokalne vlasti i njih ne štiti nikakav međunarodni sporazum“, kazao je Vaščikovski.

Dekomunizacija ulica i trgova u Poljskoj ne odnosi se samo na spomenike Crvenoj armiji koji su masovno nicali u svim sovjetskim satelitima, da bi deo posle pada komunizma bio uklonjen, već i na nazive ulica, škola i drugih institucija koje ne smeju da nose ime koje može nekako da se poveže sa komunistima.

Zakon kojim će preko 200 od ukupno oko 500 spomenika crvenoarmejcima koliko ih u Poljskoj ima biti uklonjeno usvojen je u aprilu 2016. godine a nedavno ga je sa izmenama potpisao predsednik poljske Andžej Duda.

Izvor: Beta

Ostavite odgovor