Marin le Pen pozvala Francusku i Rusiju da se ujedine

Francuska predsednička kandidatkinja ekstremne desnice Marin le Pen pozvala je Francusku i Rusiju da se ujedine, javila je ruska agencija Interfaks. Le Pen se u Moskvi sastala sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je na sastanku s Marin Le Pen u Moskvi da Rusija ne želi da utiče na izbore u Francuskoj, ali da ima pravo da održava kontakte sa tamošnjim političarima.

„Rusija veoma ceni svoje odnose s Francuskom i trudimo se da održavamo veze i s vlastima i s opozicijom“, rekao je Putin.

Putin je rekao da Rusija ne želi da na bilo koji način utiče na izbore u Francuskoj, ali da ima pravo da održava veze sa lokalnim političarima, što čine i SAD i evropske zemlje.

Le Pen, koja je u poseti Rusiji na poziv ruskih poslanika, rekla je da Francuska i Rusija imaju veoma jake kulturne, ekonomske i strateške veze, i naglasila značaj sastanka imajući u vidu pretnju terorizma.

Le Pen: Sankcije EU Rusiji nefer i sulude

Le Pen je na sastanku Spoljnopolitičkog odbora donjeg doma ruskog parlamenta prethodno rekla da su sankcije Evropske unije Rusiji apsurdna diplomatija pretnji i ucena, prenela je agencija Tas.

„Verujem da su sankcije Rusiji najblaže rečeno nefer i sulude. Uvek sam se tome protivila“, rekla je Marin le Pen.

Ona je rekla da njena stranka Nacionalni front odbacuje „diplomatiju pretnje, sankcija i ucene Evropske unije koja to često koristi, ne samo prema Rusiji već prema sopstevnim članicama“.

Predsednik Spoljnopolitičkog odbora Dume Leonid Sluckij rekao je da je poseta Le Pen u Rusiju „odvažan“ čin, prenela je agencija Asošijetid pres.

„Njena poseta se odnosi na borbu protiv terorizma i pitanja o francusko-ruskoj saradnji“, rekao je Sluckij.

Marin Le Pen je jedna od evropskih političara koja se zalaže za približavanje s Rusijom i predsednikom Vladimirom Putinom i priznaje rusku aneksiju ukrajinskog poluostrva Krima 2014. godine. Kandidatkinja ekstremne desnice je rekla da je njen stav prema Ukrajini identičan ruskom.

Ona je posetila Rusiju na manje od mesec dana od prvog kruga predsedničkih izbora u Francuskoj, zakazanih 23. aprila.

Prema poslednjim anketama, Le Pen i kandidat centra Emanuel Makron bi mogli da odnesu najviše glasova u prvom krugu, ali bi kandidatkinja ekstremne desnice bila ubedljivo poražena 7. maja u drugom krugu izbora.

Foto: Wikipedia, Izvor: N1/ Autor teksta: Beta/AP

Ostavite odgovor