SVET

Nemci pohrlili na izbore, Jevreji strahuju od desničara

Otvorena su biračka mesta na saveznim izborima u Nemačkoj. Kancelarka Angela Merkel ima odlične šanse da osvoji svoj četvrti mandat na čelu Vlade, piše DW.
Foto: Printscreen/ Twitter

Odziv birača na nemačkim saveznim izborima je prema prvim, neobjedinjenim procenenama, u mnogim izbornim mestima veća nego na prošlim izborima 2013. godine, javljaju nemački međi.

Oko 61,5 miliona nemačkih građana sa pravom glasa danas bira novi saziv Bundestaga i time odlučuje ko će voditi zemlju u naredne četiri godine. Biračka mesta otvorena su od 8 do 18 sati, mada je veliki broj građana glasao pismom. Na prošlim izborima 2013. tako je unapred glasao svaki četvrti birač, a ovaj put bi taj procenat mogao da bude i veći.

Izlaznost u Minhenu je do podne bila oko 57 odsto, u Hamburgu 37 odsto, što je oko dva procenta više nego u isto vreme 2013. godine, u Nirnbergu je glasalo 29,6 odsto, dok je na prošlim izborima glasalo 26,4 odsto birača, pokazuju neobjedinjene procene, dok se prvi sveobuhvati podaci o izlaznosti očekuju nešto pre 16.00 sati.

Kada je reč o Nirnbergu, tu je zajednica Jevreja upozorila na opasnost od desničarske, “Alternative za Nemačku“ (AfD), partije, koja će, prema procenama, moguće biti treća po snazi u Bundestagu.

Nemački mediji, takođe, javljaju da još od juče stotine “botova“ na “tviteru“, od kojih mnogi od njih potiču iz Rusije, daju podršku toj partiji dobrostojećih muškaraca desno i evroskeptičkih orijentisanih.

Veliki broj nemačkih političara je već dao svoj glas na izborima, na kojima se danas odlučuje ko će u narednom četvorogodišnjem mandatu vladati ovom najmoćnijom zemljom Evropske unije.

Analitičari procenjuju da će demohrišćani, kancelara Merkelove danas dobiti oko 36 odsto glasova, a socijaldemokrate do 22 odsto i da u Berlinu izgleda neće biti promena.

Bez Merkelove ili protiv njene volje u Berlinu ne može biti formirana ni jedna jedina vlada, ocenjuju analitičari i predviđaju da je nastavak aktuelne “velike koalicije“ njenih demohrišćana i socijaldemokrata Martina Šulca najverovatnije političko rešenje.

Da li će sledeća nemačka Vlada promeniti svoj odnos prema Srbiji i proširenju EU i zašto ne? Kratka analiza novinara DW Nemanje Rujevića.

Osim šest „etabliranih“ stranaka koje gotovo izvesno ulaze u Bundestag, na glasačkom listiću je još 36 malo poznatih i bizarnih. Tu su Marksističko-lenjinistička partija Nemačke, Feministička stranka „Žene“, Partija za promenu, vegetarijance i vegane ili recimo Stranka hrišćana odanih Bibliji. Svašta može da se kaže za politiku u Nemačkoj, ali teško može da se kaže da nema izbora. Jedan od izbora je i satirična partija „Partija“:

Izvor: B92/ DW

[frontpage_news widget="9692" name="Prethodni članci"]

 

Ostavite komentar