Sergej Lavrov: Crna Gora primljena u NATO u zamenu za rusofobiju

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov kaže da je pristupanje Crne Gore NATO-u „čisto geopolitički projekat nametnut u zamenu za rusofobiju Crne Gore“.

Foto: Ambasada Rusije

On je na konferenciji za novinare, nakon susreta sa slovačkim šefom diplomatije Miroslavom Lajčakom, kazao da je situacija u Ukrajini iskorišćena kao izgovor za ujedinjenje NATO, za „spekulacije protiv Rusije i za gomilanje vojske i tehnike blizu ruskih granica“, prenosi Tas.

„Sprovođenje ovih planova stvara neprijateljsku sliku. Iz tih razloga je zamrznut rad Saveta Rusija – NATO. Nema dijaloga“, rekao je Lavrov.

„U okviru te kampanje sve zemlje Balkanskog poluostrva su pozvane da se pridruže anti-ruskoj kampanji. Pojedine zemlje, poput Srbije i Makedonije, odbile su to i NATO lideri su razvili mržnju protiv njih. U Crnoj Gori, ovi zahtevi su pali na plodno tlo“, rekao je Lavrov.

On je ponovio da se radi o „čisto geopolitičkom projektu“ koji ne ojačava bezbednost NATO-a, već „uzrokuje i ekstra troškove članica alijanse jer će morati da razviju crnogorsku teritoriju u vojnom i tehničkom smislu“.

Lavrov je rekao da to neće ojačati bezbednost Crne Gore, jer toj državi niko ne preti ili može da joj preti.

Kako je ocenio „histerični rusofobični glasovi koji se čuju u Podgorici izazivaju samo žaljenje i osmeh“.

„U zamenu za lojalnost antiruskim sankcijama isforsirano je članstvo Crne Gore u NATO. Ovaj trend vraća nas na politiku podela u Evropi i podriva brojna obećanja zapadnih lidera o zajedničkoj i nedeljivoj bezbednosti. Takva politika vodi u ćorsokak i neće doneti ništa dobro“. zaključio je Lavrov.

Ruski šef diplomatije dodao je i da se Moskva priprema za dijalog, ali samo na jednakim osnovama, baziran na posebnim činjenicama i konkretnom poređenju potencijala i vojne aktivnosti.

Izvor: Tanjug/ B92

Ostavite odgovor